ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: ВВС News Україна мало право не включати до новини кількість пацієнтів, які одужали від COVID-19

22.07.2020, 12:29
Фото - azerforum.com
Фото - azerforum.com

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" було подано скаргу щодо матеріалу онлайн-видання ВВС News Україна під заголовком «Кількість хворих на коронавірус в Україні зростає третій день поспіль».

Нагадаємо, "Детектор медіа" та Інститут масової інформації запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №68 щодо матеріалу онлайн-видання ВВС News Україна під заголовком «Кількість хворих на коронавірус в Україні зростає третій день поспіль» 

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

  1. 15 травня 2020 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на цей матеріал. На думку скаржника, інформація подана суто в негативному контексті, у матеріалі є маніпулювання статистикою та немає даних про людей, що одужали.
  2. Матеріал було опубліковано 15 травня 2020 року, автор не вказаний.
  3. Матеріал розповідає про кількість людей, в яких виявили коронавірусну хворобу 15 травня 2020 року, а також за кілька попередніх днів; подає зведену статистику про кількість інфікованих, одужалих та померлих від початку епідемії в Україні та світі.  

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

  • «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.» (п. 6);
  • «Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу, тощо не повинні фальсифікувати зміст…» (п. 8);
  • «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного.» (п. 9). 

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Подання вранішньої статистики щодо епідемії коронавірусної хвороби у 2020 році стало типовим для багатьох медіа. Структура цих матеріалів дублюється із дня на день, але заголовки різняться.

2. У повідомленні Центру громадського здоров’я від 15 травня, на яке посилаються автори новини, немає даних про кількість пацієнтів, які одужали за останню добу. Тож немає підстав підозрювати редакцію в навмисному замовчуванні цих даних.

3. Розглядуваний матеріал сфокусовано на кількості людей, у яких нещодавно виявлено коронавірусну хворобу. Достовірність таких даних у скарзі не ставиться під сумнів. Сама по собі динаміка кількості нових хворих показує, чи посилюється епідемія, чи навпаки йде на спад. Те, що редакція обрала для висвітлення саме цей аспект (кількість нових хворих), є у межах її розсуду.

4. При цьому в матеріалі було подано дані щодо загальної кількості захворілих від початку епідемії в Україні, а також одужалих та померлих. Цей матеріал є новинним, а не аналітичним, тому вимагати подання в ньому кількох статистичних параметрів (динаміки одужань, смертей поряд із кількістю нових хворих) було б надмірним.

Ініціатива «МедіаЧек» констатує, що редакція онлайн-видання BBC News Україна в матеріалі «Кількість хворих на коронавірус в Україні зростає третій день поспіль» не припустилась маніпуляцій та порушень професійних журналістських стандартів.

21 липня 2020 року

Liked the article?
Help us be even more cool!