ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: УП неналежно виправила інформацію про коронавірус

18.06.2020, 12:26
Фото – УП
Фото – УП

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" було подано скаргу щодо новинного матеріалу інтернет-видання "Українська правда" під заголовком "Причина спалаху коронавірусу на Дніпропетровщині – збори баптистів".

Нагадаємо, "Детектор медіа" та Інститут масової інформації запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №61 щодо новинного матеріалу інтернет-видання "Українська правда" під заголовком "Причина спалаху коронавірусу на Дніпропетровщині – збори баптистів"

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

  1. 8 квітня 2020 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від громадянина на цю новину, яку скаржник вважає незбалансованою і односторонньою.
  2. Новина була опублікована на сайті 8 квітня 2020 року о 2:09.
  3. У ній повідомляється, нібито причиною спалаху короновірусної хвороби на Дніпропетровщині було "щорічне зібрання представників баптистської церкви" в Першотравенську. У четвертому абзаці новини вже вранці того ж дня було додане повідомлення про те, що насправді йдеться не про цю релігійну організацію, а про збори християнської церкви "Нове покоління". В обидвох повідомленнях є посилання на голів Дніпропетровської облради та обласної державної адміністрації.   

ІІ. Стандарти журналістської етики та норми законодавства, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):
  • "Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо не повинні фальсифікувати зміст…" (п. 8);
  • "Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано..." (п. 10);
  • "Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності" (п. 12);
  • "Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу…" (п. 15).
  1. Резолюція ПАРЄ 1003 (1993) "Про етичні принципи журналістики":

"…Заголовки та виклад повідомлень мають відображати сутність представлених фактів і даних якомога точніше" (п. 4).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Виправлення інформації, яка не відповідає дійсності й була поширена навіть не з вини журналіста, має нівелювати її подальше поширення принаймні тим засобом масової інформації, який виправляє помилку.  
  2. Розглядуваний матеріал опубліковано вночі 8 квітня без позиції згаданої релігійної організації. Згодом у нього четвертим абзацом було додано повідомлення про спростування інформації щодо причетності євангельських християн-баптистів, також близько полудня 8 квітня "Українська правда" окремим новинним матеріалом повідомила про непричетність баптистів до спалаху коронавірусної інфекції. Тобто інформацію подано збалансовано, хоча сам баланс було дещо відкладено в часі.
  3. Попри те що хибну інформацію в новині спростували, заголовок публікації залишився незмінним. До нього не було додано слова "уточнено", "виправлено", "спростовано" або щось подібне. Заголовок далі стверджує про причетність до спалаху церкви баптистів, хоча це не так. А  новина розміщена далеко в стрічці новин від матеріалу, який повністю присвячений спростуванню причетності баптистів до спалаху, і це сприяє формуванню негативних стереотипів про цю церкву.

Ініціатива вважає, що редакція інтернет-видання "Українська правда" неналежно виконала вимоги Кодексу етики журналіста щодо виправлення інформації, яка не відповідає дійсності, та щодо відповідності заголовків змісту новин. Останнє також становить порушення пункту 4 Резолюції ПАРЄ "Про етичні принципи журналістики".

Ініціатива "Медіачек" констатує, що редакція інтернет-видання "Українська правда" під час виправлення матеріалу "Причина спалаху коронавірусу на Дніпропетровщині – збори баптистів" не дотрималася пунктів 8 і 12 Кодексу етики українського журналіста та пункту 4 Резолюції ПАРЄ 1003 (1993) "Про етичні принципи журналістики" в частині збереження заголовку новини, але сам матеріал наразі не містить порушення професійного стандарту збалансованості інформації й редакція вживала заходів щодо виправлення ситуації.

16 червня 2020 року

Liked the article?
Help us be even more cool!