ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МедіаЧек: Слово “москалі” в програмі Сергія Іванова не мова ворожнечі

19.11.2021, 11:02
Ілюстрація: Антиподи
Ілюстрація: Антиподи

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "МедіаЧек" була подана скарга щодо випусків телепрограми Сергія Іванова "Антиподи" з використанням терміна "москалі".

Нагадаємо, на сайтах організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок № 122 щодо випусків телепрограми "Антиподи" з використанням терміна "москалі" 

І. Дані щодо скарги та оскаржуваних матеріалів

1. 2 липня 2021 року до Ініціативи "МедіаЧек" надійшла скарга від громадянина на два відеоматеріали. Скаржник вважає, що ведучий "озвучував явні антидискримінаційні вислови" (ймовірно, мається на увазі "дискримінаційні"), які є виявами мови ворожнечі щодо росіян і "мають бути публічно засуджені".

2. Оскаржені матеріали:

2.1. Відео, розміщене на платформі "Ютуб" під заголовком "Остап Українець @Твоя Підпільна Гуманітарка: чому Україна – не Швейцарія, мова, природа лайки", оприлюднене 4 березня 2021 року. Це інтерв’ю, гостем студії є Остап Українець, а ведучим – Сергій Іванов;

2.2. Відео, розміщене на платформі "Ютуб" під заголовком "Ніцой: освіта, депресивна нація, радянське виховання, мультимовність, матюки, порохоботи", оприлюднене 27 травня 2021 року, з тим же ведучим. Це також інтерв’ю, а гостею студії є Лариса Ніцой.

3. Програма "Антиподи" виходить на телеканалі "Ісландія", який, окрім поширення контенту в ютубі,  веде мовлення як класичний телеканал.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

"Ніхто не може бути дискримінований через свої стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики" (п. 15).

Рекомендація N R (97) 20 Комітету міністрів Ради Європи державам-учасницям з питань "розпалювання ненависті" (додаток, ст. "сфера застосування"):

"…Термін "мова ворожнечі"… охоплює всі форми вираження, які поширюють, підбурюють, сприяють або виправдовують расову ненависть, ксенофобію, антисемітизм чи інші форми ненависті на ґрунті нетерпимості, у тому числі нетерпимість, висловлена у формі радикального націоналізму та етноцентризму, дискримінації та ворожості щодо меншин, мігрантів і людей  іммігрантського походження".

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Використання слова "москаль" в українській мові не є однозначним, і його значення в сучасних висловлюваннях може відрізнятися від того, яке, наприклад, надавалося йому Тарасом Шевченком у своїх творах. На вживання слова впливає й російська агресія проти України.
  2. В обох відео ведучий ставив гостям серед інших запитання: "Чи роблять матюки з українців москалів?" (1:38:15 – ефір з Ларисою Ніцой, 1:04:40 – ефір з Остапом Українцем). Водночас ведучий прямо не зазначає, що цей вислів походить з листівок, поширюваних у минулому партією ВО "Свобода" (див. приклад тут).
  3. Ініціатива звертає увагу, що далі під час ефірів Сергій Іванов вживає не слово "москаль", а слова "російськомовний" (1 год. 50 хв. – Ніцой), "росіяни" (1:11:30 – Українець). Тобто ведучий не демонструє систематичного упередження щодо росіян, а вживає слово "москалі" як частину сталого вислову, пов’язаного з контекстом обсценної лексики, хоча й не акцентує на існуванні такого вислову.

Зважаючи на це, хоча саме по собі слово "москаль" може бути виявом мови ворожнечі, Ініціатива "МедіаЧек" у цьому разі утримається від констатації порушення.

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що у випусках програми "Антиподи" за участю  Лариси Ніцой та Остапа Українця ведучий не припустився виявів мови ворожнечі, вживаючи слово "москалі".

17 листопада 2021 року

Liked the article?
Help us be even more cool!