ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек:  Сайт "Кременчуцької газети" упереджено подав новину про примусові відпустки освітян

15.06.2022, 10:00
Фото – Кременчуцька газета
Фото – Кременчуцька газета

"Детектор медіа" та Інститут масової інформації після нетривалої перерви, пов’язаної з війною, відновили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду.  

Висновок №137 щодо матеріалу із сайту "Кременчуцької газети" під заголовком  "Педагоги о Малецком и Усановой: "За свои сытые лица и оздоровление от неизлечимой болезни жадности власть наказывает тех, кто тянет лямку и отдает себя работе"

 І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 20 жовтня 2021 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від громадянина. Скаржник вказує на використання анонімних джерел та називає матеріал маніпулятивним і незбалансованим.

2. Оскаржений матеріал теж був опублікований 20 жовтня в рубриках "Новини" й "Кременчук та регіони", автором зазначено Лазора Лесніна (ймовірно, це псевдонім: Ініціативі не вдалося знайти таке поєднання прізвища та імені в жодному іншому джерелі). На початку матеріал містить фотоколаж із зображеннями жінки та чоловіка на тлі вивернутих порожніх кишень.

3. Матеріал містить дві цитати, приписані вихователям дитсадків та членам їхніх сімей (їхніх імен не назвали, а місце роботи вказано лише в одному випадку). Суть цитат зводиться до критики через нібито добровільно-примусове відправлення педагогічних працівників Кременчука у відпустку за власний кошт. Водночас від себе автор матеріалу додає, що "власть Малецкого-Усановой" витрачає на власний "піар" 21 мільйон. Наприкінці матеріалу зазначено контактні дані "Кременчуцької газети" для повідомлення про подібні ситуації в навчальних закладах.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти й редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності всіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, пресслужб та інших джерел" (п. 6).
  • "Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення" (п. 9).
  • "Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів" (п. 10).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Листи до редакції не є журналістськими матеріалами й мали б публікуватися під рубрикою, яка вказує, що автором є не журналіст.

2. У цьому випадку розглядуваний матеріал розміщений у рубриці "Новини" й містить частину тексту від журналіста поряд з цитатами повідомлень дописувачів. З огляду на це Ініціатива "Медіачек" розглядає цей матеріал як новинний, а отже за його зміст відповідає редакція "Кременчуцької газети".

3. Баланс і достовірність. У розглядуваному матеріалі містяться явні закиди в бік кількох людей, які нібито примушують працівників освітніх закладів іти у відпустку за власний кошт. Для дотримання балансу редакції варто було звернутися до згаданих у матеріалі людей та до посадовця, який курує в місті сферу дошкільної освіти. В матеріалі про такі звернення нічого не сказано, а версії анонімних дописувачів подано як безальтернативні. Відсутність у матеріалі точки зору сторони конфлікту – це порушення професійного стандарту журналістики щодо збалансованості інформації.

Таке звернення по коментарі слугувало б додатковим засобом перевірки інформації про примусові відпустки. Наприкінці розглядуваного матеріалу подано посилання на матеріал того ж видання від 18 жовтня 2021 року, в якому йдеться про відпустки за власний кошт в одній з гімназій Кременчука; тоді цю інформацію журналістам підтвердили в адміністрації закладу. Але в цьому випадку йшлося лише про три дні відпустки й про школу, а не дитсадок. Тому, на нашу думку, анонімні повідомлення в листах до редакції потребували додаткової перевірки. Отже, це також порушення професійного стандарту журналістики щодо подання посилань на джерела й перевірки інформації.

4. Повнота. Проблемні достовірність та баланс у матеріалі самі по собі вже є також і порушенням стандарту повноти інформації.

Крім того, в розглядуваному матеріалі лише згадується про "Малецького" та "Усанову", які, як можна припустити, є місцевими посадовцями. Але немає ані їхніх імен, ані посад. Віталій Малецький є міським головою Кременчука, тому мав би бути відомим читачам регіонального новинного видання. Натомість Ольга Усанова є однією із шести заступників міського голови, які менш відомі пересічним мешканцям міста. Тому редакції варто було вказати в матеріалі її ім’я, посаду та повноваження (які охоплюють сферу освіти). Також не до кінця зрозумілим є пасаж про "21 мільйон гривень на піар": що це за сума, на що вона була витрачена. Отже, в розглядуваному матеріалі є порушення професійного стандарту повноти подання інформації.

5. Відокремлення фактів від коментарів та упередженість. Хоча матеріал розміщено в рубриці "Новини", наприкінці в ньому є така фраза: "об которых власть Малецкого-Усановой просто вытирает ноги". Це порушує професійний стандарт відокремлення фактів від коментарів, оскільки коментарі журналіста в новинному матеріалі неприпустимі (що не стосується власних оцінок від фігурантів матеріалу чи, як у цьому випадку, авторів листів до редакції).

Коментар з боку журналіста є явно критичним до міських посадовців. Крім того, як показано в цьому висновку вище, редакція не подає жодних ознак, що зверталася до них по коментарі. Ці недоліки зробили новинний матеріал однобоким. З огляду на це розглядуваний матеріал варто також вважати упередженим до міської влади Кременчука.

Ініціатива "Медіачек" вважає, що редакція сайту "Кременчуцької газети" у своїй публікації під заголовком "Педагоги о Малецком и Усановой: "За свои сытые лица и оздоровление от неизлечимой болезни жадности власть наказывает тех, кто тянет лямку и отдает себя работе" порушила пункти 6, 9 і 10 Кодексу етики українського журналіста.

10 червня 2022 року

Liked the article?
Help us be even more cool!