ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: Радіо НВ у матеріалі про Бандеру не припустилося незбалансованості

Фото – фейсбук Радіо NV
Фото – фейсбук Радіо NV

Громадські організації "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ.

У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою [email protected]

Висновок №175 щодо матеріалу Радіо НВ під назвою "Польщу дратує Степан Бандера. Чим це загрожує? – Лукаш Адамський"

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 3 січня 2023 року до Ініціативи "МедіаЧек" надійшла скарга від громадянки на цей матеріал з мотивацією однобокості й підтакування гостеві з боку радіоведучого. 

2. Запис радіоефіру було розміщено в соціальній мережі Youtube також 3 січня 2023 року ведучий Олексій Тарасов, гість студії – Лукаш Адамський. 

3. Розглядуваний радіоефір був присвячений постаті Степана Бандери та ставленню сучасного польського суспільства до неї.

ІІ. Стандарти журналістської етики та законодавство, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста…" (п. 6);
  • "Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано…" (п. 10).

2. Редакційний кодекс NV

"...Журнал, Сайт і Радіо NV дотримуються аналогічних місій, цінностей і стандартів журналістики" (абзац 6 розділу "Місія і цілі редакції NV").

"2.4. Об'єктивність і збалансованість

NV зобов'язується відображати різні точки зору, не уникати гострих тем, не замовчувати факти і не маніпулювати ними, публікувати полярні думки і оцінки незалежно від їх політичної, корпоративної та національної належності. Різні точки зору на конфліктні теми публікуються в межах одного матеріалу".

"2.5. Повнота

Ми піклуємося про повноту інформації, яку публікуємо, і використовуємо всі можливості дати відповіді на запитання, що сталося, де, коли, чому і що це означає…

3. Законодавство

З огляду на момент оприлюднення інтерв’ю, до нього застосовуються норми чинного на той момент Закону України "Про телебачення і радіомовлення". 

Закон України "Про телебачення і радіомовлення" (в ред. 2006 року):

  • "Телерадіоорганізація зобов’язана... поширювати об’єктивну інформацію..." (п. "в" ч. 1 ст. 59).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Ініціатива неодноразово наголошувала, що журналіст, який бере інтерв’ю, повинен у певних випадках опонувати тому, в кого він його бере, щоб забезпечити збалансованість матеріалу.

2. Ініціатива "МедіаЧек" не може оцінювати цей радіоетер у контексті історичної науки (як українського, так і польського наукового середовища). Але може оцінювати з точки зору стандартів журналістики.

3. На нашу думку, ступінь опонування ведучим гостеві студії може бути різним, залежно від типу радіопередачі, особи гостя, обговорюваної теми та інших факторів. 

У розглядуваній  радіопередачі помітно, що ведучий Олексій Тарасов опонував гостеві Лукашеві Адамському. Пан Тарасов згадував лист Бандери до Шухевича в контексті Волинської трагедії, у якому зазначалося, що Бандері не потрібно зараз у такий спосіб воювати з поляками. І ведучий, і гість студії згадували, що в період Волинської трагедії Степан Бандера перебував в ув’язненні в німецькому концтаборі (тобто не міг безпосередньо впливати на події на Волині). Ведучий називав події на Волині "злочином", уточнюючи, що це були "неприпустимі дії" з боку УПА й "можемо говорити про подібні дії" з боку Армії Крайової, але далі знову ж уточнював, що Бандера "був проти" й "не брав участь у цьому". Також ведучий запитував, чи не може бути негативне ставлення до Степана Бандери в Польщі наслідком російської пропаганди; пояснював свою думку про причини уваги до постаті Бандери в сучасній Україні.

Під кінець передачі Олексій Тарасов запитував про можливість взаємного визнання злочинів – України проти Польщі й навпаки. З огляду на це "МедіаЧек" не може вважати розглянутий радіоетер компліментарним для гостя чи просуванням якоїсь конкретної позиції в навколоісторичній дискусії.

Щодо використання радіоведучим терміна "Волинська різанина" на противагу українському терміну "Волинська трагедія", то жоден із цих термінів не вказує на провину конкретного народу й жертви іншого, тому його використання ведучим не виглядає явною дискредитацією української позиції.

З огляду на це "МедіаЧек" не може вважати достатніми аргументи про те, що розглянутий етер є незбалансованим та однобоким. 

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що редакція Радіо НВ у своєму матеріалі під назвою "Польщу дратує Степан Бандера. Чим це загрожує? Лукаш Адамський" не припустилася незбалансованості.

10 липня 2023 року

Liked the article?
Help us be even more cool!