ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: Новина про "ЛГБТ на війні" не дискредитує української армії

02.06.2021, 10:31

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" була подана скарга щодо матеріалу інтернет-видання "0629.com.ua" під заголовком "ЛГБТ на війні. Як вони захищають країну від російської агресії".

Нагадаємо, на сайтах організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №106 щодо матеріалу інтернет-видання "0629.com.ua" під заголовком "ЛГБТ на війні. Як вони захищають країну від російської агресії"

 І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 26 лютого 2021 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від громадянки на цей матеріал, який, на думку скаржниці, дискредитує українську армію.

2. Матеріал "ЛГБТ на війні. Як вони захищають країну від російської агресії" оприлюднено 16 лютого 2021 року в рубриці "Общество" ("Общество – новости"), авторка – Марина Молошна.

3. Матеріал розповідає про презентацію ветеранського об'єднання "Військові ЛГБТ" 13 лютого 2021 року в маріупольській артплатформі "ТЮ!".

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

  • "Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста" (п. 1).
  • "Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу..." (п. 15).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Повідомлення в ЗМІ про дії чи заходи, що проводяться певною соціальною групою і не мають однозначної підтримки в суспільстві, не мають нічого спільного з дискредитацією. Медіа не мають замовчувати фактів, тенденцій та явищ незалежно від їхнього сприйняття.

2. Поняття дискредитації не є досить чітким і в законодавстві переважно стосується суб’єктів зі сфери бізнесу. Аргументи в розглядуваній скарзі не деталізовані й на прохання Ініціативи не були уточнені скаржницею.

3. Ініціатива "Медіачек" не має підстав вважати цей матеріал неправдивим повідомленням, зокрема з огляду на те, що подібний захід уже проводився в Києві.

4. Презентацію ветеранського об'єднання "Військові ЛГБТ", як випливає з матеріалу, проводили представники самого об’єднання у вільний від служби в армії час або колишні військові. Отже, це не є офіційний захід армії. Природно, що оскільки ЛГБТ-люди становлять певний відсоток українців, то вони є і серед військових.

5. Українське законодавство не криміналізує гомосексуальних практик, але й не виокремлює ЛГБТ серед ознак, за якими дискримінація людей є неприпустимою, тобто можна сказати, що в цій частині діють загальні норми про заборону дискримінації.

6. Ініціатива не бачить підстав уважати цей матеріал дискредитацією української армії.

Ініціатива "Медіачек" вважає, що редакція інтернет-видання 0629.com.ua в матеріалі "ЛГБТ на війні. Як вони захищають країну від російської агресії" не дискредитувала української армії.

28 травня 2021 року

Liked the article?
Help us be even more cool!