ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: матеріал ТСН про заклик військових до Жеваго надати автівки є упередженим

10.05.2023, 09:00
Фото – ТСН
Фото – ТСН

Громадські організації "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду.

Висновок №171 щодо матеріалу із сайту Телевізійної служби новин під назвою "Приїдемо з хлопцями": українські військові закликали олігарха Жеваго передати Mercedes-Benz G500 для армії"

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 5 листопада 2022 р. до Ініціативи "МедіаЧек" надійшла скарга від громадянина на цей матеріал з мотивацією поширення фейку, посилання на сумнівне джерело інформації (телеграм-канал), відсутність балансу та пояснення зв’язку між фігурантом матеріалу та юридичною особою. 

2. Оскаржений матеріал було опубліковано на сайті 03.11.2022 в рубриці "Україна", авторкою зазначена Юлія Абрамова. На початку матеріалу подане фото позашляховика марки "Мерседес", далі поміж текстом убудовані дописи з телеграм-каналу "Труха⚡️Украина" та сторінки "Закарпатської митниці" у фейсбуці. Цей матеріал містить гіперпосилання на матеріали "Батальйон Монако": як українські депутати, судді та бізнесмени розважаються на Лазуровому узбережжі", "Верховна Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на розмитнення авто та імпортні товари" та "Зеленський підписав закон про повернення мита та оподаткування ПДВ на розмитнення авто та імпортні товари" із сайту ТСН, а також на сторінку онлайн-сервісу Vkursi Pro, присвячену ТОВ "СКН Сучасна комерційна нерухомість". Крім того, наприкінці подано гіперпосилання на досьє Михайла Подоляка.

3. У матеріалі розповідається про заклик військових до Костянтина Жеваго передати їм автомобілі "Мерседес", які він нібито завіз до України на пільгових умовах (якщо піти за наданими гіперпосиланнями до бази даних, то йдеться про автівки на балансі ТОВ "СКН Сучасна комерційна нерухомість").

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, пресслужб та інших джерел" (п. 6).
  • "...Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення" (п. 9).
  • "Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано" (п. 10).

2. Ініціатива не застосовує Закон України "Про медіа" до цього матеріалу, оскільки його випущено 2022 р., тобто до набуття чинності цим законом і він не може мати зворотної сили.

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. У цьому висновку оцінюється суто матеріал ТСН і дотримання журналістських стандартів у ньому, а не особи його фігурантів.

2. Незбалансованість. Матеріал побудований на критиці в бік Костянтина Жеваго, але його точки зору в матеріалі не подано. Також не зазначено, чи журналісти взагалі намагалися звертатися до нього по коментар. Хоча така спроба комунікації могла виступити одним зі способів перевірки інформації (див. нижче). МедіаЧек вважає, що в матеріалі порушено п. 10 Кодексу етики українського журналіста.

3. Джерела та повнота. Ініціатива не вважає анонімні телеграм-канали надійними джерелами інформації. Але якщо розглядати конкретний допис, то в ньому наведено фото й відео щодо скандалу навколо автомобілів: відео бійця, який називає своє ім’я та звертається до Костянтина Жеваго; скрін із бази даних онлайн-сервісу Vkursi Pro, а саме – сторінки щодо автівок, які належать ТОВ "СКН Сучасна комерційна нерухомість"

У матеріалі ТСН окремо дають посилання на Vkursi Pro: як сказано, "відкриту базу даних". Проте кінцевим бенефіціаром ТОВ на сторінці сервісу зазначений не Костянтин Жеваго, а Дмитро Березовенко. У дописі в телеграмі, який виступив першоджерелом для матеріалу, немає пояснення, чому цю фірму приписують Костянтину Жеваго. Не розкрито цього і в публікації ТСН. 

За допомогою пошуку в мережі можна знайти матеріали інших медіа, у яких Костянтина Жеваго пов’язують з ТОВ "СКН Сучасна комерційна нерухомість", але з посиланням на анонімні джерела. Та неоднозначним формулюванням: "Кінцевим власником цих інвестицій є Костянтин Жеваго" ідеться про купівлю низки спиртзаводів зазначеною фірмою. Але чи означає це повний контроль Жеваго над компанією – не зрозуміло. 

Одна з відкритих баз даних юридичних осіб указує на опосередкований зв’язок керівника ТОВ "СКН Сучасна комерційна нерухомість" Андрія Кобзара з Олегом Валентиновичем Жеваго (Костянтин Жеваго також Валентинович) через ПрАТ "Ініціатор+". Тобто про належність автомобілів саме Костянтину Жеваго важко зробити однозначний висновок. Цього аспекту журналісти в розглядуваному матеріалі не подали й незрозуміло, чи взагалі перевіряли зв’язок Костянтина Жеваго з ТОВ. Тому в матеріалі наявне порушення п. 6 Кодексу етики.

4. Зважаючи на те, що в матеріалі не продемонстровано спроби отримати коментарі фігуранта, інформація про пільгове ввезення ним автівок подається як доконаний факт, не пояснюється зв’язок між фігурантом і ТОВ, МедіаЧек вважає цей матеріал упередженим до Костянтина Жеваго. Тобто порушено друге речення п. 9 Кодексу етики.

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що редакція сайту Телевізійної служби новин у своєму матеріалі "Приїдемо з хлопцями": українські військові закликали олігарха Жеваго передати Mercedes-Benz G500 для армії" порушила п.п. 6, 9 (друге реч.) і 10 Кодексу етики українського журналіста. Ініціатива не оцінює особу фігуранта матеріалу.

8 травня 2023 р. 

Liked the article?
Help us be even more cool!