ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МедіаЧек: Матеріал КиївВлади про забудову берега озера є неповним та незбалансованим

02.05.2024, 10:31
КиївВлада. Фото – фейсбук КиївВлади

Громадські організації "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ.

У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою [email protected].

Висновок №194 щодо матеріалу інтернет-видання "КиївВлада" під назвою "Наполеглива мрія: доля забудови столичного озера Вирлиця вирішується в судах"

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 9 серпня 2023 року до Ініціативи "МедіаЧек" надійшла скарга на вказаний матеріал, у якій стверджується про некоректне титрування як адвоката одного з коментаторів матеріалу, маніпулятивність викладу певних аспектів та неповноту викладу інформації щодо сплати орендної плати за ділянку (в скарзі додане таке гіперпосилання).

2. Оскаржений матеріал опубліковано 8 серпня 2023 року під рубрикою "Тексти", автором указано Івана Кулика. На початку текст містить фотоколаж із зображенням озера, Віталія Кличка та Віталія Хомутинніка. У середині тексту також міститься три супутникових фото озера на околиці міста. Текст матеріалу складається зі вступу й трьох розділів. Він містить дуже багато гіперпосилань, а саме на такі матеріали:

3. Матеріал присвячено темі забудови одного з берегів озера Вирлиця в Києві.

4. Редакція КиївВлади не прокоментувала доводи скарги за зверненням МедіаЧеку.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, пресслужб та інших джерел" (п. 6);
  • "Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів" (п. 10).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Скарга на цей матеріал не є особливо деталізованою й фокусується на окремих вузьких аспектах викладу інформації. Розглядаючи доводи скарги, Ініціатива оцінить також і деякі інші аспекти викладу матеріалу та дотримання професійних стандартів у ньому.

2. МедіаЧек оцінює суто матеріал медіа й не має компетенції та не оцінюватиме поведінки чи рішень забудовника, міської влади, громадських активістів, прокуратури та судів.

3. Баланс. Матеріал, особливо його завершення, підводить до враження про сприяння Віталія Кличка забудовнику. Проте позиції Віталія Кличка в матеріалі не подано, як і згадок про спробу її отримати. У статті згадано, чим аргументувалися заперечення ТОВ "Мрія-Інвест" в одному із судових процесів, але не зрозуміло, чи журналісти самі отримали такі коментарі, чи взяли аргументи, озвучені під час судового засідання або викладені в судових документах.

У тексті відсутні коментарі щодо гаданого зв’язку між забудовником та Київським міським головою та щодо закидів п. Дядюка у впливі на суд. І ніщо не свідчить про звернення до забудовника з пропозицією прокоментувати ці закиди. Це вказує на  порушення першого речення п. 10 Кодексу етики українського журналіста.

4. Перевірка інформації. Перевірка інформації, особливо з’ясування загального контексту ситуації, описуваної в журналістському матеріалі, природно вимагає коментарів різних сторін конфліктної ситуації. Вище МедіаЧек уже вказав на відсутність згадок про звернення журналіста по коментарі до кількох сторін.

У скарзі також згадується про відсутність адвокатського статусу в означеного в матеріалі як "адвокат" Олександра Дядюка. За результатами пошуку в Єдиному реєстрі адвокатів нам дійсно не вдалося знайти адвоката з такими іменем та прізвищем. Зазначимо, що, якби пан Дядюк припинив чи зупинив адвокатську діяльність нещодавно, то дані щодо нього однаково мали б відображатися. Чимало медіа дійсно іменують пана Дядюка "адвокатом", але це не може слугувати виправданням для повторення помилкового титрування. Не кожен представник у судовому процесі є адвокатом. Редакція медіа не прокоментувала МедіаЧеку вказану помилку, але, наприклад, на своїй сторінці у фейсбуку пан Дядюк не вказує, що є "адвокатом". 

З огляду на викладене вище Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що в розглядуваному матеріалі порушено вимоги другого реч. п. 6 Кодексу етики українського журналіста. 

5. Повнота. Відсутність збалансованості, а в цьому випадку йдеться про неподання коментарів двох сторін складного конфлікту, автоматично призводить до неповноти матеріалу, тобто має місце й порушення першого реч. п. 6 Кодексу етики.

6. Щодо інших доводів скарги

6.1. Скаржниця вважає маніпулятивним викладену в матеріалі тезу: "на переконання позивачів, на Публічній кадастровій карті чітко видно, що вищезгадана земельна ділянка фактично є частиною вказаної водойми...". В чому полягає маніпуляція не уточнюється. На думку МедіаЧеку, оскаржене формулювання лише передає позицію позивачів у справі й саме по собі не маніпулює думкою аудиторії, але позиція протилежної сторони викладена в матеріалі не досить. 

Хоча в іншому місці тексту в матеріалі зазначено: "юристи компанії-орендаря вказали на те, що на момент розробки та погодження проекту землеустрою щодо відведення цієї ділянки вона офіційно не знаходилась у прибережній захисній смузі озера Вирлиця і ця обставина, мовляв, у той період "перевірялася відповідними службами міста на підставі вичерпних документів та була ними погоджена". Тому в цьому аспекті МедіаЧек не вбачає порушень у матеріалі, незбалансованість та неповнота констатовані нами в цьому висновку вище.

6.2. Щодо відсутності вказівки, звідки журналіст отримав фото із судової справи, то, на нашу думку, в матеріалі все ж є вказівка – "(к)осмічні знімки, які прокуратура надала суду" і вона є достатньою. Тобто вказано, яка сторона надавала суду ці фото, і така вказівка дає змогу враховувати під час їхнього оцінювання походження самих фото. Інша річ, що в опонентів прокуратури могли бути контраргументи щодо цих фото, але їхня позиція висвітлена в матеріалі не досить повно. В аспекті самого способу подання вказаних фото в матеріалі МедіаЧек не вбачає порушення.

6.3. Скаржниця також посилається на відсутність деталізації того, як орендар (забудовник), як стверджується в тексті матеріалу, не вносив орендну плату. Йдеться про абзац, де описується один із проєктів рішень Київради стосовно оренди ділянки біля озера. У самому проєкті та супровідних документах до нього сума заборгованості дійсно не вказується, хоча й констатується її наявність у тексті проєкту. Тобто, власне, проєкт рішення Київради в цьому випадку описано коректно, а якщо скаржниця мала на увазі неповноту викладу інформації в матеріалі загалом, то її вже констатовано в цьому висновку вище і щодо більш базових аспектів матеріалу.

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що редакція інтернет-видання "КиївВлада" у своєму матеріалі під назвою "Наполеглива мрія: доля забудови столичного озера Вирлиця вирішується в судах" порушила п.п. 6 і 10 Кодексу етики українського журналіста

Ініціатива не надає оцінок забудовнику (орендарю), міській владі Києва та іншим фігурантам матеріалу.

27 квітня 2024 р.

Liked the article?
Help us be even more cool!