ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа-профспілка закликає журналістів протестувати проти криміналізації наклепу

19.09.2012, 02:22
Незалежна медіа-профспілка України закликає членів своєї організації, членів інших журналістських організацій та усіх небайдужих громадян виступити з протестом проти ухвалення законопроекту про криміналізацію наклепу. Про це йдеться у заяві НМПУ, текст якої є у розпорядженні ІМІ.
 

Медіа-профспілка вважає, що Верховна Рада “здійснила ще один ганебний крок в напрямку знищення свободи слова, відтак і демократії в Україні”. У профспілці зазначають, що це не відповідає міжнародним стандартам і порушує 10-у статтю Конвенції  про захист прав людини і основоположних свобод, в якій декларується право на висловлення свободи думки.  

“Будь-яке  яке покарання за свободу висловлювання має бути пропорційний порушенню. Згідно з європейськими стандартами, кримінальна відповідальність за свободу слова є надмірним покаранням. Його запровадження призведе до самоцензури журналістів, призупинить вільне поширення інформації і думок, а відтак знизить рівень демократії в країні”, - йдеться у заяві.

У профспілці вважають, що “за умов всевладдя бюрократії, відсутності незалежних судів, демонстративного нехтування законами з боку владної верхівки” за гратами опиняться не ті, хто на замовлення поширює наклепи, а найсумлінніші журналісти, які здійснюють реальні розслідування і поширюють непривабливі для влади факти.
 

“Зважаючи на те, що нова поправка до закону загрожує не лише журналістам, але і демократії загалом, НМПУ закликає членів своєї організації, членів інших журналістських організацій та усіх небайдужих громадян виступити з протестом проти цієї сваволі влади”, - зазначено у заяві.

Голова НМПУ Юрій Луканов вважає, що парламент проголосував за цей законопроект з волі президента: «Не сумніваюся, що парламент зробив це з волі Віктора Януковича. Він, хоч і декларує любов до свободи слова, але щораз демонструє справжнє своє ставлення до неї. Учасники протестів мають наголошувати, що не Верховна Рада, а саме він несе відповідальність  за спроби знову заткнути рота журналістам».
 

Нагадаємо, 18 вересня ВР ухвалила законопроект, яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп.

Національна спілка журналістів України закликає журналістів протистояти ухваленню даного законопроекту.

Liked the article?
Help us be even more cool!