ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Марафон "Єдині новини" використовує анонімні російські телеграм-канали як джерело новин – моніторинг

18.01.2023, 14:02
Фото – euractiv.com
Фото – euractiv.com

Виробники “Єдиних новин” у процесі підготовки своїх ефірних блоків користуються інформацією із соцмереж і телеграм-каналів, не перевіряючи її. Так, журналісти брали інформацію з анонімних російських телеграм-каналів.

Про це йдеться в моніторингу загальнонаціонального марафону “Єдині новини” “Детектора медіа” за жовтень-грудень 2022 року.

За спостереженнями медіаексперта Ігоря Куляса, подібних порушень протягом жовтня-грудня 2022-го найбільше було в блоках ICTV / СТБ (129 випадків). Загалом же в дні моніторингу таких порушень було 499. 

Результати моніторингу свідчать про те, що редакції учасників марафону в пошуках новин найчастіше використовують телеграм-канали. За підрахунками Ігоря Куляса, в ефірі “Єдиних новин” посилань на Telegram було більше, ніж на Twitter і Facebook разом узяті. 

Трійка телеканалів, що найбільше використовували у своїх блоках інформацію, добуту в телеграм-каналах: ICTV / СТБ (58 посилань), “Рада” (37) і Суспільне (35).

У період з жовтня до грудня 2022-го Ігор Куляс зафіксував “59 посилань саме на анонімні телеграм-канали без зазначення назви і ще 29 хоч із назвою, але так само анонімних (“Труха”, “Украина сейчас”, “Реальный Киев”, “Одесса инфо”, Dnepr Operative, its_zp тощо)”. У 14 випадках журналісти брали інформацію з анонімних російських телеграм-каналів. 

Така практика дає підстави Ігорю Кулясу порушити питання якості ефіру телемарафону загалом і достовірності інформації в ньому зокрема. “Бо це означає, на моє переконання, повне нехтування редакціями золотого правила перевіряти будь-яку інформацію, перш ніж давати її в ефір на багатомільйонну аудиторію”, – вважає медіаексперт.

Детальніше про те, якими телеграм-каналами користуються виробники “Єдиних новин”, інформація із яких твіттер-акаунтів публічних персон найчастіше потрапляла в ефір марафону і яких ще помилок припускаються редакції, шукаючи новини в соцмережах, можна прочитати в повному тексті підсумків

Видання нагадує, що через особливості телеграму він є потенційним джерелом проросійської дезінформації та пропаганди і, як пояснює у своїй лекції аналітикиня “Детектора медіа” Ксенія Ілюк, найризикованішим джерелом з погляду поширення фейкової або просто неточної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!