ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маляр закликала не повідомляти про загибель військового раніше за офіційне підтвердження

19.04.2023, 10:53
Фото – фейсбук Ганни Маляр
Фото – фейсбук Ганни Маляр

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала не повідомляти про загибель військовослужбовця раніше за офіційне підтвердження. Про це вона написала у своєму телеграм-каналі.

“Родичі не повинні дізнаватися про загибель військовослужбовця з інтернету. В ЗСУ є порядок оповіщення родичів про загибель військовослужбовця”, – написала вона.

За словами Маляр, правом повідомляти цю інформацію наділені Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП).

“Не командири, не побратими, не офіційні сторінки бригад тощо. Працівники ТЦК СП мають досвід та спеціально навчені таким комунікаціям”, – зазначила заступниця міністра. 

Вона пояснила: якщо тіло військового не знайдено, тоді родині повідомляється, що він зник безвісти за певних обставин. Такий військовослужбовець в обліку буде зі статусом “безвісти зниклий”. А коли знайдено та ідентифіковано тіло, тоді повідомляється про загибель.

“У нас уже був випадок, коли бачили свідки загибель, але тіло не знайшли. Згодом військовослужбовець виявився живим”, – написала вона.

Ганна Маляр закликала в публічних комунікаціях про загибель з поваги до родичів дотримуватися простих правил: 

  • сповіщати публічно після того, як ТЦК СП повідомить родичам про загибель чи зникнення безвісти 
  • повідомляти коректно статус – “загиблий” чи “безвісти зниклий”.

Нагадаємо, 18 квітня в медіа та соцмережах з'явилась інформація про загибель на фронті колишнього народного депутата Олега Барни. Медіа посилалися на речника об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексія Дмитрашківського, а також на експрезидента України Петра Порошенка. Останній написав з посиланням на брата Олега Барни Степана, що бригада не підтвердила загибелі Олега і тіла ніхто не бачив.

Liked the article?
Help us be even more cool!