ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Макрон звинуватив РФ у підживленні антифранцузької пропаганди в Африці

21.11.2022, 10:54
Фото - скриншот з відео
EU27
Фото - скриншот з відео EU27

Президент Емманюель Макрон звинуватив Росію у підживленні антифранцузької пропаганди в Африці для втілення власних "хижацьких" амбіцій у африканських країнах, де Франція останніми роками зазнає воєнних поразок і втрату впливу загалом.

За лаштунками саміту франкомовних країн у Тунісі Макрона попросили прокоментувати слова критиків, які заявляють, що Франція зловживає своїми історичними економічними й політичними зв’язками У колишніх колоніях заради власних інтересів.

"Таке сприйняття підживлюється іншими і є політичним проєктом. Я не дурень: багато впливових діячів, які іноді висловлюються у ваших програмах, отримують гроші від росіян. Ми знаємо, хто вони", - зазначив Макрон в інтерв’ю каналу TV5 Monde, передає Reuters.

"Низка гравців, які хочуть збільшити свій вплив у Африці, робить це, аби завдати шкоди Франції, її мові, аби посіяти сумніви та передусім задовольнити певні власні інтереси", - додав він.

У минулому Франція була колоніальною силою на більшості територій західної та центральної Африки, має тривалі військові зв’язки у франкомовній частині континенту, а французькі збройні сили вже десять років перебувають у Малі в рамках контртерористичної операції.

Критики вважають, що операція Франції є провалом, і звинувачують її у поглибленні нестабільності в регіоні.

Останніми роками Франція також змагалася за вплив із Росією з огляду на присутність ПВК "Вагнер" у кількох африканських державах, зокрема в Центральноафриканській республіці (ЦАР) та Малі.

Париж був змушений відвести війська з Малі після того, як у 2020 році малійські збройні сили вчинили заколот і захопили владу на фоні погіршення відносин із Францією. Після цього військове керівництво запросило в країну ПВК "Вагнер", аби та допомогла їм перемогти бойовиків-ісламістів у десятирічній боротьбі, та порвало зв’язки з Францією.

Росія заявляла, що ПВК "Вагнер" не представляє російську державу й не фінансується нею. Втім, ЄС запровадив санкції проти "Вагнера", звинувативши організаціюу проведенні підпільних операцій від імені російського уряду.

У минулорічному звіті ООН ішлося, що російські військові інструктори та місцеві формування в Центральноафриканській республіці застосовують надмірну силу до мирного населення, займаються невибірковим убивством і масовим пограбуванням цивільних, окупують школи.

Кремль заявив, що інформація про участь російських інструкторів у вбивствах і пограбуваннях, від яких потерпає багата на золото й діаманти країна з населенням 4.7 мільйона людей, є брехнею.

На саміті франкомовних країн у Тунісі Макрон назвав поведінку Росії "хижацькою".

"Варто лише подивитися на те, що відбувається в Центральноафриканській республіці чи деінде, аби зрозуміти, що проєкт, який там втілює Росія, відсунувши Францію, є проєктом хижацького полювання", – сказав Макрон та додав:

"Це відбувається за участі російської військової хунти".

Liked the article?
Help us be even more cool!