ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литва закликала громадян позбутися китайських телефонів

22.09.2021, 18:35
Фото - korrespondent.net/
Фото - korrespondent.net/

Міністерство безпеки Литви закликало громадян країни позбутися китайських телефонів  Xiaomi і Huawei та уникати купувати нові, повідомляє BBC.

Такий заклик засновується на звіті Центру національної кібербезпеки, який перевірив мобільні телефони 5G китайських виробників. Дослідники з’ясували, що в мобільні телефони від Xiaomi вбудовано інструменти цензури, а телефони Huawei можуть бути уразливі до кібератак. 

“Наші рекомендації – не купувати китайські телефони та позбутися тих, які вже придбали якомога скоріше”, - зазначив заступник міністра Маргіріс Абукевічьюс. 

Було виявлено, що у лідера продукції Xiaomi Mi 10T 5G програмне забезпечення може знаходити та піддавати цензурі фрази “вільний Тібет”, “хай живе незалежність Тайваню”, “демократичний рух”. Експерти підкреслюють, що понад 449 термінів та фраз можуть піддаватися цензурі в додатку телефона, включаючи у браузері за замовчуванням. 

В Європі ці опціі було відключено на цих моделях телефонів, але, як зазначається у звіті, їх можна ввімкнути дистанційно в будь-який час. 

Xiaomi поки що не надала своїх коментарів BBC щодо цього питання. 

Також дослідження показало, що пристрой Xiaomi передає зашифровані дані користувачів на сервер у Сінгапурі. 

“Це важливо не лише для Литви, але для всіх країн, які використовують обладнання Xiaomi”, - заявили у Центрі. 

Звіт також показав недолік телефону Huawei P40 5G, який наражає користувачів на ризики кібербезпеки.

“Офіційне сховище додатків Huawei спрямовує користувачів на е-сховища третіх сторін, де певні додатки оцінюються антивірусними програмами як шкідливі або інфіковані вірусами”, - йдеться у спільній заяві Центру кібербезпеки та міністерства оборони Литви.

Liked the article?
Help us be even more cool!