ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литва на прохання України припиняє безкоштовне навчання українських студентів

Уряд Литви на прохання української сторони більше не покриватиме витрат на навчання для українських біженців, але в деяких університетах і коледжах кажуть, що українські студенти, як і раніше, зможуть навчатися безоплатно, повідомляє LRT.

Як зазначає медіа, 2022 року Литва дозволила українським біженцям навчатись у своїх вищих навчальних закладах безкоштовно. Студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його без сплати за навчання, але з вересня 2024 року ця схема не буде доступна для нових студентів з України.

“Ми організовуємо всі заходи допомоги громадянам України, які проживають у Литві, у відповідь на потреби української держави в співпраці та без заохочення відтоку людей з України”, – повідомили BNS у міністерстві освіти.

У міністерстві зауважили, що це “бажання української сторони”.

“В Україні є вищі навчальні заклади, і наразі немає потреби переводити навчання до іншого місця", – додали в міністерстві.

Починаючи з цього року українці, які закінчили середню освіту і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим самим загальним правилам вступу, що й громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах. Деякі університети продовжать отримувати підтримку

Незважаючи на рішення уряду, деякі вищі навчальні заклади – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU) – вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Українські студенти наразі навчаються в 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є ВУ, VDU, Вільнюський технічний університет, Каунаський технологічний університет та Вільнюський коледж.

У цих закладах навчається близько 1100 українців, з них близько 500 – у Вільнюському університеті.

Найпопулярнішими спеціальностями серед українських студентів є бізнес-адміністрування, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

Liked the article?
Help us be even more cool!