ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лише правда про Максима Буткевича може нейтралізувати російську пропаганду – батько правозахисника

13.07.2022, 13:32
Фото – Громадське радіо
Фото – Громадське радіо

Лише правда про правозахисника і журналіста Максима Буткевича, який потрапив у полон росіян, може стати нейтралізацією російської пропаганди, яка поширюється проти нього.

Про це в ефірі Громадського радіо сказав його батько Олександр Буткевич.

“Сталося так, що починаючи з першого дня в інформаційному просторі рф почали “розганяти” пропагандистські фейки та викривлення щодо Максима. Небезпека в тому, що його почали називати нацистом, що його правозахисна діяльність лише “прикриття”, “легенда, під якою ховався фашист, командир карального взводу”. Все це, звісно, робиться для того, щоб створити підґрунтя, щоб надалі вилучити Максима із середовища військовополонених і окремо інкримінувати йому статтю тероризму, замаху на державний устрій чи щось інше”, – сказав батько.

“Єдине, що ми можемо і мусимо робити, – максимально висвітлювати та поширювати правду про Максима. Це буде нейтралізацією тієї жахливої пропаганди Росії, яка продовжує ширитися та надзвичайно шкодить. Це надзвичайно важливо. Правда і тільки правда – єдине, що ми можемо протиставити російській брехні”, – сказав він.

Олександр Буткевич розповів, що вони довго публічно нічого не повідомляли про полон сина, але вирішили його перервати, оскільки відбувалося постійне нагнітання.

“Бо це була “гра в одні ворота”. Дуже небезпечна для Максима гра. Тому ми припинили мораторій на мовчанку. Перед тим як почати розголос, я звернувся до ГУР за консультацією. Всю інформацію надав. У відповідь отримав: “Ми вас почули”. Що це означає, я й досі не розумію”, – сказав він. 

Крім того, батько розповів, що востаннє контактували з Максимом у WhatsApp 18 червня. Тоді він написав, що “все гаразд”.

Також він розповів, як син потрапив у полон: “Історія їхнього взяття в полон досить складна. Їх оточили. Всю ніч обстрілювали з мінометів. Один з розвідників повідомив, що кільце оточення стрімко звужується і вони мають залишати позиції й виходити. Надав їм координати точки зустрічі. Вони вийшли. Коли досягли точки зустрічі, розвідник повідомив, що вони під прицілами й будуть знищені, якщо не складуть зброю, а він сам перебуває в полоні. Тобто його змусили завести їх під приціли ворога. Так їх завели в пастку, і вони вирішили скласти зброю”.

Як повідомляв ІМІ, у червні правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО “Громадське радіо” Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області.

Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, який пішов служити до Збройних сил України на початку березня 2022 року. Координатор та співзасновник проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, Громадського радіо. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Liked the article?
Help us be even more cool!