ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Львівський суд не допустив журналістів на засідання про заборону "ОПЗЖ"

17.06.2022, 10:46
Фото - Ігор Фещенко
Фото - Ігор Фещенко

Восьмий апеляційний адміністративний суд міста Львова не допустив журналістів на судове засідання щодо заборони діяльності політичної партії “Опозиційна платформа - За життя”. Про це представниці ІМІ у Львівській області повідомили журналісти, яких не пустили.

Схожа ситуація, за словами медійників, у цьому суді відбувається не вперше. 

Редакторка видання “Наші гроші. Львів” Олександра Губицька розповіла, що їх взагалі проігнорували у суді, хоча пообіцяли повідомити, чи пустять на засідання.

“Ми прийшли завчасно перед засіданням суду. Повідомили на прохідній, що ми прийшли на таку-то справу. Охоронець сказав, що повідомить, що ми прийшли і нам повідомлять, чи впустять нас, чи ні. Минуло 30 хвилин, стало зрозуміло, що нас ніхто нікуди не впустить. Найбільше дратує, що нам ніхто не вийшов і так нічого і не сказав”, - розповіла вона.

Згодом у Львові почалася повітряна тривога. За словами Губицької, журналістам не дозволили навіть спутитися у сховище суду, оскільки пояснювали, що воно маленьке. 

“Ми вийшли на вулицю, почекали. Після завершення тривоги ми повернулися в хол біля охорони. І нам далі нічого не повідомив”, - додала редакторка “Наших грошей. Львів” Олександра Губицька.

Аналітик Руху “Чесно” Ігор Фещенко розповів, що із 10 засідань, на які вони намагалися пройти, пустили лише на три.

“Ми намагаємося попасти на кожне із засідань по забороні політичних партій, які відбуваються у Восьмому апеляційному адміністративному суді, починаючи з 8 червня. Із 10 засідань, які відбулися за цей час, нас допустили лише на 3. Сьогодні нам, ненадаючи жодних пояснень, нас не впускають далі прохідної суду. У передні дні нам такий недопуск пояснювали карантином. Можливо, сьогодні пояснювати карантином не хочуть, бо вчора через принципову позицію головуючої судді нас допустили на розгляд справи по забороні “Соціалістичної партії України”. Сьогодні тут не реагують на прохання, щоб хтось вийшов і пояснив, що відбувається”.

Юрист ІМІ Роман Головенко радить журналістам оскаржити цей недопуск. “Багато органів влади після повномасштабного вторгнення стали набагато закритішими і далеко не завжди це аргументовано, не завжди це прифронтові регіони. Якщо журналісти спробують оскаржити цей недопуск, то принаймні з'явиться аргументація і, якщо вона необгрунтована, то можна буде з цим боротися в юридичній площині”, - зазначив юрист.

Окрім, редакторки “Наших грошей. Львів”, аналітика Руху “Чесно” на судове засідання не допустили журналістів телеканалу “Перший Західний” та представника Громадянської мережі “ОПОРА”.

Liked the article?
Help us be even more cool!