ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Львівська міськрада ввела акредитацію журналістів для участі у сесіях (оновлено)

09.02.2017, 10:56

Львівська міська рада запровадила акредитацію представників ЗМІ для участі у сесійних засіданнях міськради. Таке рішення було прийнято 8 лютого на колегії міської ради, повідомляється на сайті міськради.

Журналісти матимуть змогу відвідувати пленарні засідання лише за наявності редакційних посвідчень та відповідної акредитації.

Чергове засідання сесії Львівської міської ради заплановано на сьогодні, 9 лютого. Отже, журналістам запропонували акредитуватися до 09.30 год. сьогоднішнього дня. Акредитовані журналісти отримають відповідні перепустки.

У міськраді нагадують, що на останню сесію, 19 січня, увірвалися невідомі особи, які почали штовханину і бійку. Як повідомили в ЛКП “Муніципальна дружина”, в одного з них було виявлено ніж.

Як повідомляє Zaxid.net, протягом останніх місяців під час засідань сесії Львівської міської ради відбуваються сутички за участі протестувальників. Зокрема, кілька разів сесію переносили через захоплення сесійної зали чоловіками спортивної зовнішності. На останній сесії 19 січня у сесійну залу увірвалися невідомі особи, в одного з яких вилучили ніж. Напередодні сесії 25 січня депутатки Львівської міськради заявили про загрозу їхній безпеці під час сесій та звернулися до представників радикальних громадських організацій з проханням не зривати засідання сесій міськради та не застосовувати силу проти депутатів. А саме засідання сесії 26 січня перенесли через загрозу для депутатів.

Сьогодні, за інформацією видання, на сесії міської ради будуть заслуховувати питання щодо стратегії поводження з ТПВ та інформацію щодо діяльності ЛКП “Львівспецкомунтранс”.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вважає порушенням доступу для журналістів введення акредитації Львівською міськрадою.

“Такі правила акредитації щодо недопуску неакредитованих є підґрунтям для порушень права доступу для журналістів, оскільки Законом про інформацію передбачено, що відсутність акредитації не може бути підставою  для  відмови  в  допуску журналіста,  працівника засобу масової  інформації  на  відкриті  заходи,  що  проводить суб'єкт владних повноважень. Акредитація є допоміжним організаційно-адміністративним інструментом і її відсутність не може бути перешкодою до відкритих заходів, що відкриті не тільки для журналістів, а й для інших осіб”, - зазначив юрист.

Як повідомляє представник ІМІ у Львівській області, який зараз перебуває на сесії міської ради, сьогодні в сесійну залу потрапили всі охочі  журналісти.

“Попри вчорашнє повідомлення, що на засідання можна буде потрапити лише після акредитації, по факту, сьогодні в сесійну залу потрапили всі охочі журналісти. Процедура відрізнялася лише тим, що журналісти реєструвалися не перед сесійною залою, а у Туристичному центрі, вхід до якого знаходиться з іншого боку від входу в Ратушу”, - повідомив представник ІМІ.

Крім цього, за його словами, значну частину місць для журналістів зайняли молоді хлопці спортивної зовнішності, тож частина журналістів слідкує за засіданням стоячи. “Загалом цих молодиків у приміщенні міської ради є щонайменше півсотні. Частина - у сесійній залі, частина у коридорах і частина переховується у гардеробі. Із поведінки чиновників і частини депутатів зрозуміло, що всі ці хлопці знаходяться тут санкціоновано для “захисту” від протестувальників. Додам, що зараз під радою відбувається черговий протест із вимогами щодо вирішення питання сміття у місті, зокрема, проти встановлення сміттєпересувальної лінії у мікрорайоні Рясне”, - повідомив кореспондент ІМІ.

Він також додав, що одному з журналістів гардеробниця намагалася заборонити знімати невідомих чоловіків у гардеробі.

Як повідомляв ІМІ,  юристи ІМІ заявляли, що органи місцевого самоврядування не мають права забороняти журналістам відвідувати засідання, а акредитація - це процедура для спрощення роботи журналістів, а не обмеження, і її відсутність не може бути причиною недопуску представників ЗМІ. За перешкоджання роботі журналістів передбачена кримінальна відповідальність.

На фото - На останніх сесіях ЛМР постійно відбуваються сутички

Фото - Zaxid.net

Liked the article?
Help us be even more cool!