ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Луценко пояснив, чому ГПУ отримала доступ до телефону журналістки "Схем"

06.09.2018, 11:37
Фото - Ельдар Сарахман / pravda.com.ua

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пояснив необхідність доступу до телефону журналістки Наталії Седлецької тим, що вона відмовилася надати інформацію про час зустрічі з керівником НАБУ. Про це він він написав 5 вересня у коментарі під дописом у Facebook члена наглядової ради НСТУ Євгена Глібовицького, повідомляє “Детектор медіа”.

“Журналіст є свідком у справі про розголошення таємниці слідства. Фоноскопічна експертиза встановила приналежність голосу керівнику НАБУ. Але слідство зобов‘язане встановити час події. Журналіст відмовилася давати інформацію про час зустрічі з керівництвом НАБУ”, – написав Генпрокурор.

Він пояснив, що через це відомство мусило отримати за рішенням суду інформацію про локалізацію мобільного телефона журналістки за час, коли почалося прослуховування і розголошення даних потерпілої у справі.

“Жодної інформації про контент розмов журналіста слідство не потребує”, – запевнив Юрій Луценко.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

4 вересня Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода заявило, що вважає рішення Печерського райсуду Києва надмірним, яке грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси.

4 вересня журналісти та низка громадських організацій оприлюднили заяву з вимогою, аби генеральний прокурор публічно гарантував, що ухвала суду стосовно Наталії Седлецької не буде реалізовуватися.

4 вересня у Генеральній прокуратурі Україні запевнили, що не прослуховуватимуть зміст розмов головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької, а також не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя.

5 вересня головний редактор програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запрошує її в цей день на зустріч, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

5 вересня громадські медіа-організації висловили обурення з приводу дій Генеральної прокуратури України та Печерського районного суду м. Києва щодо порушення фундаментального права на приватність, а також права на захист журналістських джерел.

Liked the article?
Help us be even more cool!