ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лубінець спростував нібито "обмін дітьми" з РФ та закликав медіа не поширювати пропаганду

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець спростував поширену в медіа інформацію про те, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

“В одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми. Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає як відверте просування російських наративів”, – написав Лубінець.

Він нагадав, що Катар виступає посередником саме в поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей. 

“Водночас Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненню в Росію, якщо вони перебувають на нашій території”, – наголосив Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу, як обмін дітьми. 

Омбудсмен закликав українські та міжнародні медіа не поширювати російську пропаганду та звертатися до офіційних джерел.

Нагадаємо, 26 та 27 вересня низка українських медіа, зокрема Українська правда, Інтерфакс-Україна, Главком, Цензор, Liga, Суспільне, Кореспондент, поширили інформацію, що Катар оголосив про угоду з Україною та Росією щодо обміну 13 дітьми. Водночас вони посилалися на французьке видання Le monde, яке, своєю чергою, послалося на коментар катарського посадовця агенції AFP. Також низка французьких медіа послалася на повідомлення AFP. 

Скриншот новини з Le Monde про обмін дітьми між Україною та Росією
Liked the article?
Help us be even more cool!