ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лісгосп на Закарпатті обіцяє відповісти на запит, якщо журналістка покаже посвідчення

22.08.2017, 15:00
Фото - "Вільне Життя"

Великобичківське лісове господарство (Закарпатська область) у відповіді на запит журналістки видання “Голос Карпат” Олени Мудри вимагає, щоб запити надсилали у письмовій формі. Також лісгосп вимагає додати до запиту посвідчення журналіста і лише у цьому випадку обіцяє надати потрібну інформацію. Про це повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на журналістку видання “Голос Карпат” Олену Мудру.

Журналістка надіслала свій запит електронною поштою і просила надати документи щодо лісових ділянок Кобилецько-Полянського лісництва, де були проведені рубки у 2015-2017 рр., а саме лісорубний квиток та план-схему ділянки відведеної у рубку.

Розпорядник надав відповідь з великою затримкою, а саме через місяць після отримання запиту, де зазначив, що з метою уникнення зловживань “сторонніми особами, які могли би скористатися електронною поштою підприємства, та з метою уникнення шахрайських дій цими особами запит потрібно надіслати повторно у письмовій формі”.

Юристка руху “Сильні громади” Наталія Рижкова, зазначає, що в законі України “Про доступ до публічної інформації” немає положень про зобов’язання надавати документи, що посвідчують особу та повноваження запитувача.

Таким чином, вимоги Державного підприємства “Великобичківське лісомисливське господарство” щодо надання журналістського посвідчення запитувача інформації – безпідставні.

“Крім того, вимога Державного підприємства щодо перенаправлення запиту на поштову адресу, також, незаконна, оскільки ст. 19 Закону України “Про доступ до публічної інформації” містить положення, що дозволяють запитувачам інформації, на власний вибір, обирати спосіб подання запиту: усно, письмово, чи в іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою)”, - зазначила юристка.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що обидві вимоги лісгоспа не мають під собою юридичних підстав.

“Не мають під собою юридичних підстав обидві вимоги лісового господарства, оскільки Законом про доступ не визначено додаткових обов'язків з приводу посвідчення особи чи підтвердження журналістського статусу (у випадках, коли запит відсилається журналістами), а також Законом визначено не тільки письмову форму запиту, а й можливість надсилати запити електронною поштою.

Очевидно, що, вимагаючи додаткових документів, розпорядник переплутує норми законодавства, проводячи можливу аналогію із адвокатськими запитами, для належного оформлення яких є необхідність подачі копій відповідних документів, що підтверджують статус особи, - проте це немає нічого спільного із направленням запитів журналістами”, - прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!