ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ліга, Укрінформ та УП – лідери з профстандартів, найменш якісні новини на "Страні" та "Обозревателі" - дослідження ІМІ

17.09.2018, 12:00

Ліга, Укрінформ, та “Українська правда” є лідерами з дотримання професійних журналістських стандартів серед онлайн-ЗМІ за підсумками моніторингу трьох кварталів 2018 року.

Такими є результати дослідження дотримання професійних стандартів у новинах десяти популярних українських інтернет-виданнях, що провів ІМІ за підтримки програми У-Медіа “Інтерньюз Нетворк”*.

Найвищі результати були зафіксовані на сайтах Ліга та Укрінформ (в середньому 95% матеріалів у головній стрічці новин без жодного порушення стандартів), на другому місці – “Українська правда” (в середньому 93% без порушень).

Третю сходинку за підсумками трьох кварталів 2018 посіло видання “Цензор.нет”, на якому 85% матеріалів не містили порушень журналістських стандартів.

У середньому 83% без порушень було зафіксовано експертами на сайті 112.ua. Однак експерти ІМІ відзначають різке падіння дотримання стандартів на цьому сайті протягом 2018 року – якщо в першому кварталі 2018 року сайт 112.ua мав показник у 92% новин без порушень, то вже у третьому кварталі 2018-го він скотився до 76%.

На відміну від 112.ua, сайт “Кореспондент” продемонстрував протилежну тенденцію – почавши рік із рівнем всього лише 72% новин без порушень журналістських стандартів, у третьому кварталі “Кореспондент” показав уже 88%. У середньому на цьому сайті вийшло 78% новин без порушень.

Сайт УНІАН має середній показник 75% новин без порушень за результатами трьох кварталів 2018 року. Сайт ТСН дотримувався професійних журналістських стандартів у середньому в 73% новин у період моніторингу.

Найгірші показники з дотримання професійних журналістських стандартів і якості новин отримали сайти “Обозреватель” і “Страна.ua”. В середньому лише 60% новин без порушень журналістських стандартів було зафіксовано на сайті “Страна.ua”, який відзначається переважно порушеннями стандарту відділення фактів від коментарів, коли точка зору чи коментар подається як факт, та порушеннями стандарту достовірності.

Останню сходинку посів “Обозреватель” з показником у 59% новин без порушень, в основному за рахунок емоційних гіперболізованих заголовків та репостів повідомлень сумнівної достовірності із соціальних мереж

Найчастіше в інтернет-ЗМІ, за результатами моніторингу, порушувався стандарт балансу – 13% усіх матеріалів в онлайн-медіа є незбалансованими. У 12% матеріалів у середньому порушувався стандарт достовірності. Найрідше загальнонаціональні інтернет-ЗМІ порушували стандарт відокремлення фактів від коментарів – у середньому в 9% матеріалів.

*Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Міжнародної громадської організації Internews Network, що реалізує програму “У-Медіа”, за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Аналізувалось 11 інтернет-ЗМІ: УНІАН, “Обозреватель”, “Цензор.нет”, 112.ua, “Страна.ua”, ТСН.ua, “Корреспондент.net”, “Українська правда”, “Ліга.net”, Укрінформ.

Методологія моніторингу доступна за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!