ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лідер талібів заявив, що жінки в Афганістані живуть "у комфорті й добробуті"

27.06.2023, 12:00
Фото – AP / Ebrahim Noroozi
Фото – AP / Ebrahim Noroozi

Верховний лідер Талібану Гібатулла Ахундзада заявив, що його уряд вжив необхідних заходів, щоб покращити життя жінок Афганістану, яким заборонено брати участь у громадському житті, а навчання дівчат суворо обмежується.

Його заява була опублікована 25 червня, повідомляє Associated Press.

У своїй промові Ахундзада зазначив, що влада Ісламського емірату вжила “рішучих заходів” для порятунку жінок від багатьох традиційних видів утиску, зокрема примусових шлюбів, “і захисту їхніх прав, передбачених шаріатом”.

Окрім цього, додав він, “вжито необхідних заходів для покращення становища жінок, які становлять половину суспільства, щоб забезпечити їм життя в комфорті й добробуті відповідно до ісламського шаріату”.

“Статус жінки як вільної й гідної людини було відновлено й усі інституції було зобов’язано надавати жінкам допомогу у втіленні прав на шлюб, спадок тощо”, – додав він.

Як пише завдання, останнім часом Ахундзада демонструє жорсткіший підхід до внутрішньої політики: він заборонив дівчатам здобувати понад шість класів освіти й позбавив афганських жінок доступу до громадського життя та роботи, зокрема в недержавних організаціях і ООН.

Попри свої обіцянки дотримуватися поміркованішої політики, ніж протягом свого першого періоду перебування при владі в 1990-х роках, таліби запроваджували жорсткі законодавчі норми з часу захоплення Афганістану в серпні 2021 року, коли з країни відійшли сили США й НАТО.

Жінок було позбавлено доступу до громадських просторів на кшталт парків і спортзалів, а свободу журналістики було значно обмежено. Ці заходи спричинили неабияке невдоволення міжнародної спільноти й призвели до ще більшої ізоляції Афганістану в час, коли економіка країни пережила колапс, а отже до поглиблення гуманітарної кризи.

Ахундзада повторив заклик до інших країн припинити втручання у внутрішні справи Афганістану. Він заявив, що уряд талібів прагне мати добрі політичні й економічні відносини зі світом, зокрема з ісламськими країнами, й що зі свого боку виконав усі зобов’язання для цього.

Liked the article?
Help us be even more cool!