ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лідер “ЛНР” пропонує обміняти журналіста Захарчука на українських військовополонених

19.02.2015, 12:23

Так званий голова самопроголошеної “ЛНР” Ігор Плотніцький пропонує Україні видати затриманого громадянина України, який працював російським журналістом і звинувачується Службою безпеки України у державній зраді, Андрія Захарчука в обмін на взятих у полон в районі Дебальцево Донецької області українських військових. Відповідну заяву Плотніцького оприлюднило інтернет-видання “Нєвські новини”, на яке працював Захарчук.

“У нас є достатньо військовополонених з Дебальцевського котла, на яких я, як голова республіки, спробую зробити обмін журналіста Андрія Захарчука”, - заявив Плотницкий.

У бандформуванні сподіваються, що включення Захарчука в обмінні списки дозволить його звільнити.

Як повідомляв ІМІ, у Миколаєві СБУ затримала громадянина України Андрія Захарчука, який працює журналістом в Росії, відкривши проти нього кримінальне провадження за частиною 1 статті 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

12 лютого у Центральному районному суді міста Миколаєва слідчий суддя Дмитро Тишко ухвалив взяти під варту до 11 квітня поточного року Андрія Захарчука.

Під час засідання представник державного обвинувачення зачитав дане клопотання, згідно з яким 25-річний Андрій Захарчук, що працює журналістів у російському Федеральному агентстві новин і петербурзькому виданні “Невські новини”, у січні-лютому поточного року відвідав кілька міст України - Харків, Київ, Одесу, Дніпропетровськ.

Згідно з даними слідства, після цього він прибув до Миколаєва, де зробив на свій фотоапарат знімки Інгульського та пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод» (як зазначило держзвинувачення,ці два заводи є стратегічними об'єктами і підприємствами, що входять в Державний концерн «Укробронпром»).

Прокурор зазначив, що згідно з Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 року Російська Федерація визнана державою-агресором. Слідство інкримінує журналісту роботу на агресора, а оскільки він є громадянином України, то, на думку правоохоронних органів, він діяв в порушення статті 65 Конституції України, згідно з якою захист Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

13 лютого Генеральна прокуратура України повідомила, що на Миколаївщині взято під варту мешканця Дніпропетровської області, громадянина України, який, працюючи журналістом російських інформагентств, збирав з метою передачі представникам зазначених інформагентств дані про діяльність установ оборонно-промислового комплексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!