ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лещенко звернувся до Євросуду, щоб одержати дані про Межигір’я

20.02.2013, 03:52

Заступник головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Сергій Лещенко 19 лютого 2013 року подав заяву до Європейського суду з прав людини з метою захисту свого права на доступ до інформації в зв'язку з неможливістю отримання необхідних матеріалів про купівлю-продаж земельної ділянки в Межигір'ї (Вишгородський район Київської області) в інтересах президента України Віктора Януковича. Про це Лещенко повідомив 20 лютого на прес-конференції у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, він оскаржить в ЄСПЛ рішення українських судів у справі про продаж президенту України земельної ділянки в Межигір'ї, яка належить державі.

Вишгородська райдержадміністрація, зазначив Лещенко, а також суди всіх інстанцій в Україні вирішили, що інформація про цю угоду не може бути представлена ??журналісту, хоча законодавство про доступ до інформації передбачає безумовну відкритість даних про розпорядження державним майном.

"Межигір'я - це" тема-табу "в Україні. Коли в державну установу надходить запит на цю тему, там трапляється передінфарктний стан у чиновника, який відповідає за доступ до інформації. Вся інформація навколо цієї угоди засекречена під будь-якими підставами і в суперечність із законом" , - сказав Лещенко.

Він зазначив, що судовий процес в Україні з даної проблеми тривав з серпня 2011 по листопад 2012 року.

Юридичну підтримку С.Лещенка в обігу в ЄСПЛ надає Фонд захисту права на доступ до інформації, заснований Інститутом медіаправа за підтримки міжнародного фонду "Відродження", представником журналіста в ЄСПЛ є адвокат Едуард Марков.

"На жаль, судді ігнорують пряму норму закону, посилаючись на те, що захищають приватне життя президента України. Ми впевнені, що зможемо отримати позитивне рішення європейського суду, оскільки, відповідно до його практикою, публічна особа має бути максимально відкрито перед суспільством", - заявив директор Інституту медіаправа Тарас Шевченко.

Liked the article?
Help us be even more cool!