ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

LB.ua відмовили в телефонному запиті та перекваліфікували запит на звернення

14.01.2019, 13:56

Міністерство культури перекваліфікувало на звернення запит видання LB.ua, а Український центр культурних досліджень попросив редакцію подати запит лише письмово, повідомляє “Доступ до правди”.

Запити видання подавало в межах розслідування ситуації, коли організатори фестивалю кіно та урбаністики “86” звинуватили заступника директора Українського центру культурних досліджень (УЦКД) Євгена Ковальського у вимаганні хабара.

У запиті до УЦКД, який було подано телефоном, “Лівий берег” просив спростувати чи підтвердити інформацію про звільнення Євгена Ковальського. Проте УЦКД попросив подати запит  лише письмово на офіційному бланку.

У запиті до Міністерства культури, видання спробувало уточнити інформацію про внутрішнє розслідування Мінкульту, предмет цього розслідування та дізнатися, чи стосується воно також директорки УЦКД Ірини Френкель. Проте цей запит Мінкульт перекваліфікував на звернення.

Нещодавно редакція таки отримала відповідь, у якій запит, перекваліфікований на звернення, названо “запитом”, проте відповідь по суті не надано.

Медіа-юристка “Лабораторії цифрової безпеки” Віта Володовська зазначає, що вимогу подавати запит письмово можна розглядати як неправомірну відмову в наданні інформації.

“Щодо відповіді УЦКД, вимоги подавати запити письмово (в електронному та паперовому вигляді) на офіційному бланку установи незаконно обмежують права запитувачів. Відповідно до статті 19 Закону "Про доступ до публічної інформації", запитувачі можуть вільно обирати спосіб подання запиту. При цьому закон також містить вичерпний перелік реквізитів, які потрібно вказати у запиті, щоб він був розглянутий. Таким чином, розпорядники інформації не можуть встановлювати додаткових обмежень та вимог щодо подання запитів. Інакше це можна розглядати як неправомірну відмову в наданні інформації”, - коментує Віта Володовська.

А от щодо перекваліфікації запиту на звернення, то лист у частині прохання поінформувати про висновки розслідування та орієнтовний строк його завершення є запитом.

“Водночас питання щодо того, чиїх звинувачень стосується розслідування, можна розглядати як звернення, оскільки така інформація навряд чи є в готовій і зафіксованій формі. І для того, щоб отримати саме цю інформацію, навряд чи вдасться просто переформулювати запит”, - зазначила юристка.

За її словами, розпорядник мав відповісти на ту частину, що є запитом, а не перекваліфіковувати увесь лист як звернення.

Liked the article?
Help us be even more cool!