ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лауреати премії Пулітцера приєднуються до позову проти OpenAI й Microsoft

21.12.2023, 13:13

Група з 11 авторів нон-фікшну приєдналася до позову проти OpenAI й Microsoft у федеральному суді Мангеттену. Компанії звинувачують у неправомірному використанні книжок, написаних цими авторами, для навчання популярного чатбота ChatGPT й інших ШІ-програм.

Про це повідомляє Reuters.

У вівторок письменники (зокрема, лауреати премії Пулітцера Тейлор Бренч, Стейсі Шіфф і Кай Берд), які разом написали біографію Дж. Роберта Оппенгаймера "Американський Прометей" – її цьогоріч адаптували в хітовий фільм "Оппенгаймер" – повідомили суду, що OpenAI й Microsoft порушили їхнє авторське право, використавши їхній твір для навчання великих мовних моделей GPT.

Станом на середу взяти коментар у представників OpenAI чи Microsoft не вдалося.

"Обвинувачені загрібають мільярди на своєму неправомірному використанні нехудожніх книжок, і автори цих книжок заслуговують справедливої компенсації й справедливого ставлення", – заявив у середу адвокат письменників Рогіт Нат.

Першим цей груповий позов подав письменник і редактор видання Hollywood Reporter Джуліан Санктон. Це одне з низки проваджень, ініційованих власниками авторських прав на кшталт Джона Ґіршама, Джорджа Р. Р. Мартіна й Джонатана Френзена проти OpenAI й інших компаній, підозрюваних у неправомірному використанні їхніх творів для навчання ШІ.

Компанії відкидають ці звинувачення.

Санктон першим позвався також і до Microsoft. Компанія-гігант інвестувала мільярди доларів у ШІ-стартап OpenAI й інтегрувала його системи у свою продукцію.

В оновленій скарзі, поданій у понеділок, ідеться, що OpenAI без дозволу взяв роботи письменників і купу іншого захищеного авторським правом матеріалу з інтернету для навчання своїх моделей GPT відповідати на текстові запити користувачів.

У позові також зазначається, що Microsoft "брала активну участь" у навчанні й розробленні моделей і теж винна в порушенні авторського права.

Автори вимагають грошової компенсації на невказану суму й наказу компаніям припинити порушувати їхнє авторське право.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!