ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвія вирішила продати "Дім Москви" в Ризі, гроші підуть на підтримку України

Уряд Латвії вирішив продати на аукціоні земельну ділянку в Ризі та розташований на ній “Дім Москви”, який раніше належав Росії, але був націоналізований за рішенням сейму. Таке рішення уряд країни ухвалив 26 березня, повідомляє латвійський портал LSM.lv.

Об'єкт може бути проданий лише в сукупності: і будинок, і земля. За кадастровими даними Державної земельної служби Латвії ціна ділянки становить 517 083 євро, а будівлі – 2 348 340 євро.

“Дім Москви”. Фото – Ilze Zālīte / LSM

Кошти, отримані на аукціоні, з вирахуванням адміністративних витрат планують передати на підтримку України. Для цього до сейму подадуть спеціальні поправки до закону про підтримку жителів України. 

У доповіді, розглянутій урядом, наголошується, що об'єкт, можливо, і не вдасться продати швидко, тож угода у 2024 році може ще й не відбутися.

Що відомо про “Дім Москви”

11 січня Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив законопроєкт, що передбачає передання ризького “Дому Москви” у власність держави. До націоналізації він перебував у підпорядкуванні структур, чиїми фактичними власниками є президент РФ Володимир Путін та мер Москви Сергій Собянін.

Наприкінці грудня 2023 року Служба державної безпеки Латвії провела кримінально-процесуальні дії в “Домі Москви” за підозрою в можливому порушенні встановлених Європейським Союзом санкцій проти РФ.

Під час розслідування з'ясувалося, що керівництво “Дому Москви” продовжувало отримувати матеріальну вигоду від приміщень, використання яких, відповідно до міжнародних санкцій, заборонено.

МЗС Росії заявило, що рішення Сейму Латвії про націоналізацію “Дому Москви” в Ризі не залишиться без відповіді. Речниця російського МЗС Марія Захарова пообіцяла “жорсткі й вкрай болючі” для Латвії кроки у відповідь на націоналізацію.

Зі свого боку посольство РФ у Латвії назвало таке рішення сейму “правовим свавіллям” і заявило, що в такий спосіб створюється “вкрай небезпечний прецедент”. Посольство вважає, що так іноземним власникам надсилається сигнал, що їхні активи в Латвії не захищені.

Liked the article?
Help us be even more cool!