ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвійське ТБ не транслюватиме православних богослужінь через молитву за патріарха Кирила

Фото – jauns.lv
Фото – jauns.lv

Latvijas Televīzija (LTV) під час запису православного богослужіння у філії Ризького Свято-Троїцько-Сергієвого жіночого монастиря на парафії Валгунде виявила, що там моляться за патріарха РПЦ Кирила, тому редакція LTV скасувала трансляцію конкретної служби й вирішила наразі припинити запис і показ нових православних служб. Про це повідомляє LTV.

Молитва, зокрема й за патріарха РПЦ Кирила, прозвучала 19 серпня. Це богослужіння зняло Латвійське телебачення для трансляції 3 вересня. Однак до телеглядачів воно не дійде. Як і всі наступні православні служби.

“Молитва за патріарха РПЦ Кирила, який відкрито підтримує і навіть благословляє кровопролитну війну Росії в Україні, суперечить не лише цінностям і переконанням, представленими нами, LTV, а й позиції редакції. Ми категорично засуджуємо війну Росії в Україні, тому ми наразі вважаємо абсолютно неприпустимим продовжувати трансляцію православних богослужінь, на яких можна було б почути молитви за патріарха Кирила”, – каже головна редакторка LTV Сігіта Роке.

Трансляції богослужінь відбуваються згідно з угодою між LTV та Фондом Ради Екуменічної Медіа (EMPF) – LTV наразі записувало та транслювало богослужіння чотирьох найбільших християнських конфесій Латвії: лютеранської, католицької, православної і баптистської.

Угода передбачає, що EMPF є відповідальною за відповідність контенту послуг, які транслюватимуться, латвійським правовим нормам. Крім того, під час зустрічі з EMPF після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року LTV отримало підтвердження, що не може бути молитов за патріарха Кирила в записах і трансляціях богослужінь Латвійської православної церкви.

Наразі, не бувши впевненими, що молитву за патріарха Кирила не повторять у православних богослужіннях, подальшу його трансляцію на LTV припинили.

Як зазначають у редакції LTV, восени 2022 року Латвійська православна церква на соборі підтримала звернення до патріарха РПЦ Кирила з проханням надати церкві самостійний статус. Ще до цього лист від латвійського уряду також був надісланий Кирилу з Латвійської православної церкви (ЛПБ)  з проханням визнати незалежність ЛПБ.

Цей крок Собор Латвійської православної церкви зробив через місяць після ухвалення поправок до закону, які визначають самостійний статус цієї церкви.

Досі Латвійська православна церква діяла при Московському патріархаті, який, своєю чергою, підтримує керівний режим у Росії та її війну проти України. З іншого боку, поправки, ухвалені сеймом, стверджують, що Латвійська православна церква з усіма її єпархіями, парафіями та установами є повністю незалежною від будь-якої церковної влади за межами Латвії. 

Також передбачено, що церква письмово інформуватиме Офіс президента про призначення або звільнення голів церков, митрополитів, архієпископів та єпископів. Після цього Канцелярія Президента Латвії повідомить про ці зміни  в офіційному виданні, а також скерує цю інформацію до установи, відповідальної за ведення реєстру релігійних організацій та їхніх установ.

Liked the article?
Help us be even more cool!