ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ засудила медіа, які оприлюднили паспортні дані постраждалої від російського обстрілу киянки

05.07.2022, 17:00
Фото – КЖЕ
Фото – КЖЕ

Комісія журналістської етики засудила дії журналістів і медіа, які поширили фото та відео із зображенням паспорта потерпілої внаслідок російського обстрілу киянки. 

Про це йдеться в заяві КЖЕ.

Наприкінці червня 2022 року українські ЗМІ поширили інформацію про жінку, яка опинилася під завалами внаслідок російського ракетного обстрілу в Києві. Зокрема, чимало медіа зазначили, що потерпіла є громадянкою росії, яка давно мешкає в Україні, і продемонстрували фото та відео із зображенням російського паспорта.

На зображенні чітко видно ім’я, прізвище, дату й місце народження потерпілої жінки. В деяких публікаціях згадується, що паспорт журналістам, які висвітлювали наслідки обстрілу житлового будинку, показав радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Згодом радник розмістив фото паспорта у своєму телеграм-каналі.

КЖЕ зазначає, що пункт 3 Кодексу етики українського журналіста наголошує на важливості балансу між суспільною значущістю інформації та приватними інтересами особи: “Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини. При цьому не виключається його право на журналістське розслідування, пов’язане з тими або іншими подіями і фактами, якщо суспільна значущість інформації, яка збирається і поширюється журналістом, є вищою, ніж приватні інтереси особи”.

Комісія зазначає, що увага журналістів до людей, які постраждали внаслідок ракетного обстрілу Києва, виправдана суспільною значущістю теми. І такі матеріали, які демонструють наслідки російського вторгнення для звичайної київської родини, потрібні. 

“Але оприлюднення персональних даних шляхом демонстрації російського паспорта потерпілої виглядає надмірним, порушує її право на приватне життя і Кодекс етики українського журналіста. В даному випадку достатньо було згадки про російське громадянство жінки з посиланням на очільника Національної поліції”, – зазначає комісія.

КЖЕ засуджує такі дії журналістів і медіа і зауважує, що не знайшла підтверджень тому, що на оприлюднення паспорта з персональними даними журналісти отримали згоду потерпілої.

“Той факт, що паспорт продемонстрував радник міністра внутрішніх справ України, не виправдовує журналістів, які розголосили персональні дані потерпілої. Той факт, що радник міністра виклав в особистому телеграм-каналі фото й відео, не означає, що журналісти можуть використовувати ці матеріали без блюру або іншої обробки, яка зробить неможливою ідентифікацію особи. Той факт, що інформація отримана з офіційних джерел, не знімає відповідальності з журналістів за порушення Кодексу етики”, – йдеться в заяві.

Комісія застерігає журналістів і медіа від оприлюднення таких персональних даних, як ім’я, прізвище, дата і місце народження, місце проживання, громадянство тощо, які дають можливість ідентифікувати особу.

“Поширення персональних даних у медіа може відбуватися виключно за згоди людини. Проте згода не є єдиною умовою. Навіть за наявності згоди журналісти й редактори мають оцінювати наслідки, які людина може не усвідомлювати, наприклад ризики психологічного тиску, погроз, онлайн-цькування тощо”, – йдеться в заяві.

Liked the article?
Help us be even more cool!