ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ висловила публічний осуд Znaj.ua через матеріал про заборону "релігійних сект"

06.11.2020, 10:00

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила Znaj.ua та авторці видання Софії Маркіній публічний осуд через матеріал від 20 липня 2020 року "Верховна Рада заборонить секти: хвилинки поговорити про Бога не знайдеться". Про це йдеться в рішенні комісії від 5 листопада, повідомляє "Детектор медіа".

Комісія вважає, що в цій публікації авторка та видання припустилися порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного), 10 (збалансованість представлених точок зору) та 15 (уникнення вживання образливих висловів та ненормативної лексики) Кодексу етики українського журналіста.

У КЖЕ пояснили, що публічний осуд висловили, оскільки порушення принципів недискримінації та застосування розпалювання ворожнечі в матеріалах є одним з найгрубіших порушень журналістських стандартів.

Софія Маркіна написала про розроблення Верховною Радою законопроєкту, який стосується заборони невизнаних релігійних організацій. У публікації вона наводить заяву голови Комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової виданню "Инсайдер.ua", але без посилання на першоджерело інформації. Через відсутність посилань, кажуть у КЖЕ, читач не може встановити, наскільки точно авторка Znaj.ua відтворила слова нардепки.

Комісія з журналістської етики додала, що в матеріалі відсутні коментарі незалежних експертів, представників релігійних організацій, діяльність яких можуть заборонити, коментарі представників "Свідків Єгови", яких згадували в матеріалі.

"Якщо подивитися на матеріал, що є предметом розгляду за цією скаргою, то він є нічим іншим, як критикою невизнаних релігійних організацій та їхньої діяльності. У цитаті пані Третьякової можна зустріти декілька стереотипних уявлень про діяльність таких організацій: застосування ними нейролінгвістичного програмування, виманювання коштів з парафіян. Окрему увагу варто звернути й на контекст, у якому подається цей матеріал. Авторка та видання свідомо додали до публікації посилання на інші матеріали, які титруються так: "одружився на сестрі, ґвалтував дитину – у Росії знайшли притулок кривавої релігійної секти", "дніпрян масово вербують у секти: вийшов з під'їзду – і вже прийняли" тощо. Вони формують однозначно негативне ставлення до представників невизнаних релігійних організацій та тих, кого називають "сектами". Власне, вживання самого терміна "секта" в українському суспільстві несе негативну конотацію і одразу налаштовує на упередженість до представників відповідних конфесій, яка серед іншого може призвести й до насильства", – повідомили в комісії.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року Незалежна медійна рада сформулювала рекомендації для журналістів і медіа, які прагнуть висвітлювати події в релігійній сфері, дотримуючись професійних стандартів.

Liked the article?
Help us be even more cool!