ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ винесла публічний осуд закарпатському сайту "Перший кабельний"

30.11.2018, 13:02
Фото - pershij.com.ua

Комісія журналістської етики (КЖЕ) винесла публічний осуд закарпатському сайту “Перший кабельний”, який, згідно з рішенням комісії, порушив шість статей Кодексу етики українського журналіста в публікації “Акція-провокація в Ужгороді з облиттям фарбою – це замовне шоу для мас-медіа”. Відповідне рішення КЖЕ ухвалила 29 листопада та оприлюднила на своєму сайті.

До Комісії 26 квітня 2018 року звернулися представник Інституту масової інформації у Закарпатській області Ярослав Гулан, журналістка сайту “Про Захід” Лариса Романюк та журналістка сайту “Закарпатський Кореспондент” Ольга Беца з приводу публікації “Акція-провокація в Ужгороді з облиттям фарбою – це замовне шоу для мас-медіа”, розміщеної на сайті телеканалу “Перший Кабельний” (pershij.com.ua) 9 березня 2018 року.

Скаржники вважають, що в матеріалі було оприлюднено неперевірену інформацію про одну з  учасниць акції на підтримку прав жінок, що відбулася в Ужгороді 8 березня 2018 року. Зокрема, у матеріалі сказано, що громадянка Наталія Касим є організаторкою акції в Ужгороді, а також те, що ця акція була замовною, а сама Наталія Касим безпосередньо отримала за організацію фінансову винагороду. Крім цього, у матеріалі оприлюднено фото неповнолітніх дітей Наталії Касим, а також вказані дані про її сексуальну орієнтацію – без згоди самої Наталії. На думку скаржників, публікація порушує статтю 3 Кодексу етики українського журналіста, відповідно до якої журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини.

Розглянувши зміст скарги та проаналізувавши публікацію, Комісія вважає, що було допущено порушення низки статей Кодексу етики українського журналіста (Кодексу), а саме:

  • Порушення статей 3 та 18  Кодексу, відповідно до яких журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини та бути особливо відповідальним під час висвітлення питань, пов’язаних із дітьми.
  • Порушення статей 6 та 9 Кодексу. Відповідно до етичних вимог, журналісти зобов’язані надавати громадськості повну та об’єктивну інформацію, що ґрунтується на перевірених повідомленнях. Неприпустимим є поширення інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.
  • Порушення статті 10 Кодексу: у публікації порушено принцип збалансованості, адже не представлено точок зору всіх учасників конфлікту. Власне, у публікації наведена лише позиція однієї особи – Андрія Німця, тоді як коментарів інших осіб – Наталії Касим, Олександра Пересоляка та Анастасії Бачинської, щодо яких звучать звинувачення у матеріалі, не представлено. Таким чином, у матеріалі не забезпечено всебічність та безсторонність висвітлення події.
  • Порушення Статті 15 Кодексу. Відповідно до цієї статті забороняється будь-яка дискримінація через стать, мову, расу чи інші ознаки. Журналісти не повинні вказувати на певні ознаки особи, крім тих випадків, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу, та зобов’язані уникати вживання образливих висловів чи ненормативної лексики.

“Зважаючи на серйозність та свідомий характер допущених порушень, Комісія виносить публічний осуд”, – йдеться в рішенні КЖЕ.

Liked the article?
Help us be even more cool!