ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ публічно осудила видання "Вголос" за сексистські матеріали

03.04.2020, 12:11
Фото – Вголос
Фото – Вголос

Комісія з журналістської етики висловила інтернет-виданню "Вголос" публічний осуд за трансляцію в його матеріалах зневажливих і принизливих для жінок сексистських стереотипів замість надання об'єктивної інформації громадськості. 

Про це йдеться в рішенні КЖЕ, оприлюдненому 2 квітня на сайті комісії.

Так, видання 2 листопада 2018 року оприлюднило новину "У центрі Львова блондинка на білій "тойоті" не "вписалася" у під’їзд".

Також КЖЕ проаналізувала інші публікації сайту "Вголос" і виявила недоречні згадки про зовнішність людини, а також вживання образ. Зокрема, у публікаціях: 

Комісія з журналістської етики вважає, що "Вголос" припустилося порушення Кодексу етики українського журналіста: 

  • Згідно з п. 6. Кодексу етики українського журналіста, повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Відповідно до п. 9., факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є поширення інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.
  • Згідно з п.15 Кодексу етики українського журналіста, ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.

КЖЕ навела також Рекомендації Ради Європи CM/Rec(2019)1 щодо запобігання сексизму та боротьби з ним, у яких наголошується, що сексизм у ЗМІ сприяє формуванню середовища, у якому толерують "повсякденний" сексизм і подають як незначний. Він має такий вияв, як зневажливе чи принизливе висвітлення поведінки жінок, а не збалансоване та зважене обговорення їхніх поглядів і думок, а також висвітлення і зображення жінок та чоловіків у стереотипних ролях у родині чи громаді. 

Комісія зазначає, що сексизм є одним із виявів дискримінації за ознакою статі, а отже був порушений п. 15 Кодексу етики українського журналіста, згідно з яким ніхто не може бути дискримінований через свою стать.

"Журналісти та редакції мають докладати зусиль до всебічного вивчення ситуації й контексту та надання своїй аудиторії повної інформації з питання, яке висвітлюється. Повідомлення в новині кольору волосся учасниці події не є важливою складовою новини, ба більше, поширює і культивує застарілі уявлення про начебто погане водіння саме жінками. Таким чином транслюються зневажливі і принизливі для жінок сексистські стереотипи, замість того, щоби давати об'єктивну інформацію громадськості. Зважаючи на допущені порушення,  а також систематичність подібних публікацій, Комісія виносить онлайн-виданню "Вголос" публічний осуд", – ідеться в рішенні КЖЕ.

Комісія рекомендує журналістам і редакціям передусім перевіряти інформацію за системою "дзеркала". "Ідея цього методу полягає в тому, що якщо ви хочете написати щось про жінок як групу чи окрему жінку і сумніваєтеся, то поставте на їхнє місце чоловіків. Якщо про чоловіків ви подібне б не написали, бо це виглядає кумедно, то не слід писати таке і про жінок. Наприклад, чи зазначили б ви в заголовку статті про колір волосся політика. Або відправили б політика-чоловіка влаштовувати особисте життя. Навряд чи", – йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!