ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримські ЗМІ не дають повної інформації про COVID-19 – дослідження

15.07.2020, 14:02
Фото – theolivepress.es
Фото – theolivepress.es

Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з пандемією COVID-19 на півострові, здебільшого використовуючи дані окупаційної влади та з порушенням журналістських стандартів. Таких висновків дійшла Кримська правозахисна група (КПГ), проаналізувавши публікації 15 сайтів з квітня до червня 2020 року включно, повідомляє ZMINA.

Усього у звітний період на цих сторінках за допомогою пошукової системи Google знайдено 752 публікації. У 93% із них згадуються або цитуються представники російської або підконтрольної їй кримської де-факто влади без альтернативних думок. Правозахисники також не зафіксували жодного критичного матеріалу серед обраних для моніторингу.

Повідомляється, що за перші сім днів квітня на цих сторінках знайдено 276 статей. З них у 250 матеріалах ішлося про дії російської або окупаційної влади, пов'язані з пандемією, що становить 90,5% загальної кількості публікацій на цю тему.

За перші сім днів травня на цих сайтах опубліковано 253 статті щодо вибраних ключових запитів. З них у 245 публікаціях ішлося про дії російської або окупаційної влади, пов'язані з пандемією, що становить 96,8% загальної кількості публікацій на зазначену тему.

За перші сім днів червня на цих сайтах опубліковано 223 статті, у 211 з яких ішлося про дії російської або окупаційної влади, пов'язані з пандемією, що становить 94,6% загальної кількості публікацій з цієї теми.

Президент РФ Володимир Путін згадується щонайменше в 41 з цих публікацій, "глава" Криму Аксьонов – у 130, кримське "Міністерство внутрішніх справ" – у 60, Росспоживнагляд – у 177 текстах. Інформація про штрафи міститься в 55 матеріалах. У 151 матеріалі зустрічається слово "влада". У 155 випадках в обраних текстах згадується російський або місцевий "уряд".

КПГ знайшла лише 46 публікацій, де була інформація, не пов'язана з цитуванням російських і підконтрольних їм кримських посадовців і силовиків. У цих статтях автори писали про стан місцевої інфраструктури, графік роботи різних установ і закладів та цитували експертів. Жодного критичного матеріалу серед усіх дібраних публікацій немає.

Правозахисники наголошують, що серед цих матеріалів є тексти, написані з порушеннями стандартів повноти, точності й достовірності.

Так, до прикладу, в публікації РІА Новини Крим "Тільки вітер гуляє: яка ситуація на кордоні Криму і України" оприлюднено інформацію про нібито повну заборону Україною пропуску людей до Криму, що не відповідає дійсності. Водночас у матеріалі не вказано джерела такої інформації, лише формулювання "згідно з останньою інформацією".

Іноді автори беруть коментарі про ситуацію з пандемією в людей, які не є експертами в цій галузі. Наприклад, у статті видання "МК Крим" під назвою "Названо найнебезпечніші дні 2020 року" ситуацію з пандемією коментує астролог.

На сторінці "Крим-24" один з матеріалів про використання захисних масок під час пандемії повністю складається з цитати фокусника.

У деяких матеріалах міститься суперечлива інформація. Наприклад, на сторінці РІА Крим розміщено публікацію під назвою "Коли в Росії закінчиться спалах коронавірусу – прогноз із Сінгапуру" автори спочатку пишуть про те, що вчені дали точний прогноз про те, коли в РФ закінчиться пандемія, а в наступному реченні додають "але це не точно".

"Отже, переважна більшість інформації про пандемію в кримських медіа містить цитати представників окупаційної влади без будь-яких альтернативних поглядів на ситуацію. Повна відсутність критичних матеріалів у популярних інформаційних онлайн-медіа Криму та низка порушень стандартів журналістики під час висвітлення такої серйозної проблеми, як пандемія, ставлять під загрозу ситуацію з доступом людей до об'єктивної і правдивої інформації про поширення небезпечного для життя і здоров'я кримчан захворювання", – зазначає Кримська правозахисна група.

Liked the article?
Help us be even more cool!