ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Кримська солідарність" просить світ звернути увагу на масову "зачистку" журналістів у Криму

03.04.2019, 13:54
Фото – Фейсбук "Кримської солідарності"

Громадська організація “Кримська солідарність” звернулася до світових ЗМІ та правозахисних організацій, щоб привернути увагу до знищення громадянської журналістики в окупованому Криму.

Про це йдеться у зверненні активістів “Кримської солідарності”, опублікованому у Facebook, повідомляє Укрінформ.

“Ми закликаємо українські, незалежні російські та міжнародні ЗМІ й правозахисні організації підтримати громадянських журналістів як колег у ситуаціях, коли вони стають жертвами репресій і переслідувань; включити їх до спілок журналістів і говорити про них як про громадянських журналістів і документалістів, оскільки відеоматеріали, аудіо та текстова інформація є не лише висвітленням, а й документуванням систематичних переслідувань людей у Криму”, – йдеться у зверненні.

Активісти пропонують професійним журналістським спілкам та об'єднанням задіяти всі механізми захисту громадянських журналістів і публічно висловити свою позицію у зв'язку з їх незаконними арештами в Криму.

Кримські громадські працівники пропонують українським і російським правозахисним організаціям посилити моніторинг і висвітлення актів системного переслідування громадянських журналістів, а також виступити з заявами до міжнародних організацій для припинення тиску на діяльність кримських активістів щодо висвітлення ситуації з порушеннями прав людини в Криму.

Також “Кримська солідарність” пропонує забезпечити спостереження з боку правозахисних організацій за перебігом судових процесів над громадянськими журналістами в Криму і на території Росії, куди вивозяться заарештовані активісти.

У громадській організації нагадали, що в результаті арештів 27 і 28 березня в Криму провели масове зачищення громадянської журналістики.

“Були заарештовані відомі в Криму стримери і блогери Осман Арифмеметов і Рустем Шейхалієв. Також було заарештовано громадянського журналіста “Кримської солідарності” Ремзі Бекірова, який ось уже чотири роки працював над висвітленням усіх політично мотивованих процесів. На початку березня 2019 року він став кореспондентом щоденного інтернет-видання "Грани.Ру" й отримав прес-карту, яка давала змогу йому фіксувати перебіг судових засідань уже на професійному рівні з допуском до зали засідання. Під час обшуку документи, що засвідчують право на ведення професійної журналістської діяльності, було вилучено й внесено до протоколу обшуку в домоволодінні Ремзі Бекірова”, – повідомили в “Кримській солідарності”.

Крім того, в Криму переслідується діяльність професійних журналістів, які приїжджають у короткострокові відрядження.

“У Криму вже чотири роки забороняються і переслідуються всі звичні методи захисту та боротьби за свої права, практично немає незалежних журналістів (у короткострокові відрядження приїжджають незалежні українські, російські та міжнародні журналісти). Двом з них (Олені Савчук та Аліні Смутко) уже заборонено в'їзд на 10 років. Подій же, які потребують висвітлення, з кожним днем дедалі більше й більше”, – заявляють активісти.

Напередодні в Києві пройшла зустріч “Кримської солідарності”.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня в окупованому Криму пройшли масові обшуки і затримання, в результаті яких було заарештовано 24 осіб. 29 березня всіх заарештованих кримських татар незаконно вивезли до Ростов-на-Дону.

Liked the article?
Help us be even more cool!