ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кропивницький телеканал “Вітер” через фінансову неспроможність припинив мовлення в цифрі

Фото - телеканал "Вітер"
Фото - телеканал "Вітер"

Кропивницький телеканал “Вітер” з 4 серпня переформатував свою роботу: припинив мовлення в ефірі цифрової мережі DVB-T2 та зосередився на онлайн-платформах. 

Про це повідомив директор “Центральноукраїнського бюро новин” Вадим Мурований, пише CBN.

За словами Мурованого, канал не має можливості платити за мовлення.

“У телевізійному просторі нашої області нас більше немає. У березні минулого року ми стояли на межі припинення своєї діяльності. Водночас від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення прозвучала пропозиція не просто не відключатися, а навпаки – взяти ще чотири вільні частоти і мовити на всю область. Мене завірили, що на період воєнного стану ми нічого не будемо платити, що держава візьме на себе всі клопоти. Але цього так і не сталося. Тому ми отримали кілька повідомлень про припинення трансляції, якщо ми не візьмемо на себе зобов’язання оплачувати 100% мовлення. Але платити ми за це не можемо, як і не могли платити у березні минулого року”, – розповів на брифінгу Вадим Мурований.

У зв’язку з цим телеканал перейшов на роботу з онлайн платформами.

“Залишаться ток-шоу та наші телевізійні новини у тих форматах, які потребують ютуб та соціальні мережі. Ми переформатуємо наше бачення та постараємося покращити і розширити свою роботу в інтернеті”, – зазначив Мурований.

В коментарі “Детектору медіа” член Нацради Максим Онопрієнко сказав, що регулятор минулого року закликав компанії розширювати мовлення на вільних частотах і з цього приводу звертався до уряду.

За його словами, Нацрада просила Кабмін компенсувати операторам послуги з доставки сигналу для таких компаній або розробити для них знижки. 

“Ми десь 4–5 разів зверталися з цього приводу до уряду. Але рішення, на жаль, поки немає, але пошук можливого рішення ведеться. Саме про це ми і повідомляли мовникам, коли пропонували увійти на вільні місця у мультиплексах. Я вдячний ліцензіатам, які  брали ці тимчасові дозволи і могли заповнити вільні частоти”, – сказав він.

Він додав, що ТОВ “Центральноукраїнське бюро новин” торік сплачувало витрати на мовлення лише по двох ліцензіях, які були в компанії, а витрати на мовлення по тимчасових дозволах не сплачувались. 

“У цьому році вони перестали сплачувати за доставку сигналу і по основних ліцензіях. Через це у них почалось листування з “Зеонбудом”. Це господарські справи, у які ми не втручаємось. Але проблема тут не в тому, що Нацрада щось обіцяла і  не забезпечила, а в тому, що компанія у важкому фінансовому становищі не лише щодо тимчасових договорів, а й щодо основних ліцензій. Знаю, що “Зеонбуд” пропонував різні умови, реструктуризацію боргу, часткову оплату тощо. І якщо я не помиляюсь, лише два мовники  повністю не сплачували “Зеонбуду” за доставку сигналу по тимчасових договорах. Це СВN (ТОВ “Центральноукраїнське бюро новин”, канал “Вітер”) та “Проскурів”. Мені дуже шкода, що Кіровоградська область залишилась без регіонального мовника. Але власник не має фінансової можливості сплачувати за доставку сигналу”, – додав він.

Як повідомляв ІМІ, 23 лютого 2022 року кропивницький телеканал “Вітер” зазнав хакерської атаки. Хакери заблокували сервер та вимагали понад 50 млн грн. 

Телеканал “Вітер”, який входить до структури “Центральноукраїнського бюро новин (CBN)”, почав мовлення у 2019 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!