ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кропивницький медійно-етнографічний проєкт "Баба Єлька" презентував фотокалендар із пращурами

Фото – фейсбук Інни Тільнової
Фото – фейсбук Інни Тільнової

У Кропивницькому 15 січня команда проєкту “Баба Єлька” та друкованого обласного видання “Нова газета” презентувала фотокалендар на 2024 рік зі світлинами українців початку ХХ століття, які проживали на території сучасної Кропивниччини.

Про це регіональному представникові ІМІ в Кіровоградській області повідомила авторка ідеї, головна редакторка “Нової газети” Інна Тільнова. 

“За п'ять років експедицій ми зібрали справжній скарб і вважаємо, що ним варто ділитися. Скарб – це світлини українців сторічної давнини. Коли я дивлюся на обличчя наших умовних прабабів і прадідів, то відчуваю особливе піднесення і гордість”, – сказала Тільнова.

Фото – фейсбук Інни Тільнової

Координаторка проєкту та редакторка онлайн-видання “Перша електронна газета” Світлана Листюк розповіла, що фотографії оцифрували.

“За основу календаря ми взяли фотографії, які знайшли в сімейних альбомах, етнографічних світлицях і музеях Кропивниччини під час експедицій “Баби Єльки”. На них зображені наші пращури – мешканці сіл і міст. Деякі з цих фото нині зберігаються в нашій Етнолабораторії, інші були відскановані й додані до цифрового архіву. Загалом ми маємо таких кілька сотень”, – розповіла вона.

На фотографіях, що стали частиною фотокалендаря, відсутні стереотипні брилі та шаровари. “Тут наші пращури – інтелігентні, красиві, заможні. Видно разючу цивілізаційну і культурну відмінність між ними і мешканцями “порєбріка” аналогічного періоду”,  – резюмувала Листюк.

Календар, до створення якого також долучилися дизайнерка Наталя Андріянова і редакторка Олена Цюцюра, планують реалізовувати за донати на розвиток проєкту “Баба Єлька”.

 
 
 

Фото – фейсбук Інни Тільнової

Liked the article?
Help us be even more cool!