ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримського журналіста Семену можуть зробити невиїзним - адвокат

23.06.2016, 10:28

Кримський журналіст, позаштатний оглядач Радіо Свобода Микола Семена, якого російська ФСБ звинувачує в екстремізмі, зазнає утисків через кримінальне переслідування в анексованому Росією Криму. Про це заявляє його адвокат Олександр Попков, повідомляє Радіо Свобода.

Перебуваючи в Києві, захисник Семени Олександр Попков повідомив, що обвинуваченим в екстремізмі активістам російська влада часто дає умовні терміни, присуджує штрафи, проводить “профілактичну роботу” з інакодумцями. Їм також нерідко забороняють виїжджати з Росії. Зараз сам Семена перебуває під підпискою про невиїзд.

“Цих людей вносять у федеральні списки терористів і екстремістів, у них різко обмежуються фінансові можливості. Зараз за новим законом, який у нас (в Росії – ред.) намагаються ухвалити або вже ухвалили, цих людей можуть не випускати за територію Росії. Дуже багато обмежень, навіть якщо ти ніби перебуваєш на свободі. Досить страшно. А він вже людина у віці, купа хвороб, проблем”, – сказав Попков.

За інформацією адвоката, російська сторона намагалася викликати на допит родичів Семени, які живуть на підконтрольній Україні території. Інших подробиць процесу, зокрема результатів лінгвістичної експертизи статті журналіста, адвокат не повідомив, посилаючись на те, що давав підписку про нерозголошення.

Він також зазначив, сам Микола Семена сподівається на увагу і підтримку з боку України. “Я поцікавився в українських чиновників, і поки що немає ніякої інформації про те, що він є політв’язнем. Вони про нього практично нічого не знають”, – додав захисник.

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня підконтрольний Росії “прокурор Криму” Наталія Поклонська заявила про порушення російською ФСБ кримінальної справи відносно кореспондента проекту Радіо Свобода “Крим.Реалії” за “заклики до порушення територіальної цілісності Росії”. Кримський журналіст Олег Крючков повідомив, що йдеться про Миколу Семену, в будинку якого, як стверджує Крючков, вранці 19 квітня провели обшук силовики.

19 квітня у Криму пройшли обшуки в будинках ще двох журналістів. Зокрема, у Леньяри Абібулаєвої та Люманової Руслани.

Підконтрольний російській владі сайт “Кримінформ”  повідомив про обшуки у журналістів за сімома адресами в Криму – в Сімферополі, Севастополі та Ялті. Однак підтвердження даної інформації з незалежних джерел немає.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.

Підконтрольна Росії “прокуратура Криму” повідомила про проведення слідчих дій відносно затриманих в Криму 19 квітня журналістів.

Підконтрольна Росії “прокуратура Криму” готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту Крим. Реалії, який є підрозділом української служби Радіо Свобода.

У Криму 19 квітня пройшов обшук в будинку кримського блогера Заіра Акадирова.

Затриманого 19 квітня в анексованому Росією Криму журналіста Миколу Семену відпустили після допиту під підписку про невиїзд.

Прокуратура АР Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку з обшуками у кримських журналістів, що пройшли у Криму 19 квітня.

28 квітня в окупованому Росією Криму викликали на черговий допит журналіста Миколу Семену, якого кримська влада, підконтрольна Кремлю, звинувачує в сепаратизмі.

29 квітня стало відомо, що після чергового допиту Миколу Семену перевели в статус обвинуваченого.

ФСБ Росії в Криму викликала на допит дружину і одного з синів журналіста, оглядача Радіо Свобода Миколи Семени, якого підконтрольна Росії влада півострова звинувачує в сепаратизмі. Допити були призначені на 25 і 26 травня.

Liked the article?
Help us be even more cool!