ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь виявив, що 11 коледжів та університетів ігнорують українську. Попросив МОН посилити контроль

Фото – ВВС
Фото – ВВС

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав Міністерство освіти і науки України посилити контроль за дотриманням мовного законодавства в закладах фахової передвищої та вищої освіти. Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

За словами Креміня, керівники приділяють не досить уваги українській як мові освітнього процесу. 

“Порушення мовного законодавства в українських коледжах та університетах негативно впливає на імідж сфери освіти і науки в цілому. Незалежно від форми власності проблеми однакові: керівники приділяють недостатньо уваги українській як мові освітнього процесу. Переконаний, що міністерство володіє всіма інструментами для усунення виявлених нами недоліків”, – заявив уповноважений та закликав зустріти новий навчальний рік “без жодних ризиків і загроз державній мові”.

Цьогоріч під час перевірки застосування української мови в 11 закладах освіти уповноважений виявив порушення трьох статей Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”:

  • статті 9, в якій зазначено, що керівники закладів освіти всіх форм власності мають володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані;
  • статті 21, якою закріплено, що мовою освітнього процесу є державна мова;
  • статті 29, яка регламентує, що мовою публічних заходів є державна мова. 

Перевірку, зокрема, провели в таких закладах освіти: Київському фаховому коледжу зв’язку; Білгород-Дністровському медичному фаховому коледжі; Одеській академії неперервної освіти Одеської обласної ради; Міжнародному науково-технічному університеті імені академіка Юрія Бугая; Національному університеті “Чернігівський колегіум” імені Т. Г. Шевченка; Вищому навчальному закладі “Київська академія прикладних мистецтв”; Державному податковому університеті; Національній музичній академії України імені П. І. Чайковського; Національному університеті “Одеська юридична академія”; Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова та Одеському національному економічному університеті.

Тарас Кремінь нагадав, що, згідно із законодавством, мовою освітнього процесу в закладах вищої освіти є державна.

Також він додав, що цьогоріч щодо 14 науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти склали протоколи через порушення закону про державну мову.

Liked the article?
Help us be even more cool!