ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь вимагає від Труханова демонтувати в Одесі вивіски та зовнішню рекламу російською мовою

08.11.2022, 10:14
Фото - Михайло Штекель/Радіо Свобода
Фото - Михайло Штекель/Радіо Свобода

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повторно звернувся до міського голови Одеси Геннадія Труханова щодо необхідності демонтажу вивісок та зовнішньої реклами недержавною мовою. Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

У листі омбудсмен вказує на необхідність внесення до правил благоустрою Одеси та інших актів норм про те, що інформація на вивісках, табличках та інших носіях обов’язково має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами.

“Ще в лютому 2022 року був надісланий відповідний лист щодо необхідності вжиття заходів із недопущення порушення на території міста Одеси вимог Закону в частині розміщення  інформації для загального ознайомлення, а також зовнішньої реклами лише недержавною мовою. Проте станом на сьогодні ні відповіді, ні відповідних дій немає”, - зазначив Тарас Кремінь у листі.

Він нагадав, що з 16 січня 2020 року відповідно до статті 32 Закону про державну мову вся реклама має бути виконана українською мовою.

Однак омбудсмену продовжують надходити численні звернення та повідомлення щодо порушень мовного законодавства в Одесі. Це підтверджується і моніторингом, проведеним одеськими активістами, який показав, що зі 150 перевірених ними магазинів, кожен другий порушує мовне законодавство.

Як повідомляв ІМІ, з 16 липня 2022 року в Україні карати за порушення мовного законодавства - попередженням або штрафом, але це не стосується російської мови в побуті.

Liked the article?
Help us be even more cool!