ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь пояснив, які кроки Україна має зробити для мовної євроінтеграції

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з листом, у якому наголосив на необхідності передбачити в рамках національної програми підготовки до вступу в ЄС заходи стосовно мовної євроінтеграції.

Про це повідомила його пресслужба.

"З огляду на перспективи вступу до ЄС Україна матиме як нові можливості, так і обов’язки щодо функціонування, популяризації і вивчення української мови як майбутньої мови ЄС. Це потребує невідкладної комплексної, системної та ґрунтовної підготовчої роботи Уряду, центральних органів виконавчої влади, освітніх, наукових та інших установ держави", - зазначив Тарас Кремінь.  

За словами Уповноваженого, зокрема необхідно невідкладно розробити та затвердити державний стандарт з української мови як іноземної, а також запровадити сертифікаційний іспит на визначення рівня володіння українською мовою як іноземною, що є необхідною умовою вступу України до Асоціації укладачів мовних тестів (Association of Language Testers in Europe / ALTE), та співпраці з Європейським центром сучасних мов при Раді Європи.

Наступний крок - забезпечення підготовки до інтеграції української мови як майбутньої офіційної мови ЄС в діловодство, документообіг, інші сфери суспільного життя Європейського Союзу. Серед іншого це передбачає розроблення та затвердження юридичної та іншої термінології; укладання та видання електронних перекладних словників.

До того ж Україна має створити можливості для опанування української мови іноземцями тощо.

Уповноважений також наголосив, що окрім відкриття кафедр української філології, українознавчих студій та мовних курсів у провідних університетах Європи, необхідно забезпечити додаткові умови для розвитку офіційного та літературного перекладу, освітньої, наукової, книговидавничої, інших сфер суспільного життя на території ЄС і світу. 

14 грудня 2023 року лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів з Україною про вступ до ЄС. Українська має всі шанси стати 25-ою офіційною мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!