ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кременчуцькі журналісти домоглися від влади відкритості

07.06.2016, 13:26

На сайті Кременчуцької міської ради та виконавчого комітету з'явився розділ відкритих даних. Таким чином міський голова Кременчука Віталій Малецький відповів на петицію журналістів “Про усунення Кременчуцькою міською радою та виконкомом порушень Закону “Про доступ до публічної інформації”, повідомляє Кременчуцький телеграф.

“Робота виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та її структурних підрозділів спрямована на забезпечення законності, публічності, прозорості в процесі своєї діяльності”, - сказано у відповіді міського голови.

Як повідомляє видання з посиланням на міськраду, наразі міськрада допрацьовує свій сайт: в стадії розробки підрозділ “Набори відкритих даних” в розділі “Публічна інформація”. Частина даних вже розміщена на сайті.

Також Кременчуцька міськрада зареєструвала сторінку на порталі data.gov.ua (чого раніше, на момент проведення моніторингу, зроблено не було).

Петицію розмістила журналіст “Кременчуцького Телеграфа” Тетяна Донченко (Волинська), її склали журналісти - ініціатори проекту “Відкритий доступ”. У петиції журналісти вимагали: публікувати проекти рішень сесій міськради та виконкому за 20 днів до їх прийняття, як передбачає Закон України “Про доступ до публічної інформації”; оприлюднити на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua і на веб-порталі Кременчуцької міської ради відкриті дані відповідно до переліку, зазначеному в постанові КМУ № 835 від 21.10.2015 року “Про затвердження Положення про наборах даних, що підлягають оприлюдненню в формі відкритих даних”. Крім того, фінансову інформацію, інформацію про оренду комунального майна, про вільні земельні ділянки, борги і звітності комунальних підприємств, виконання бюджетних програм.

Разом з тим, міський голова вважає, що повністю неможливо виконати закон у частині публікування вчасно проектів рішень органів влади за 20 днів до їх прийняття.

“Оприлюднення проектів рішень Кременчуцької міської ради та її виконавчого комітету здійснюється відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації” та з урахуванням норм законодавства, коли інші закони встановлюють інші терміни або сформульовані таким чином, що їх неможливо виконати з дотриманням вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”, - сказав він.

Як повідомляв ІМІ, у травні журналісти та громадські активісти Кременчука (Полтавська область) звернулися із листом до міського голови Віталія Малецького, у якому закликали зробити прозорою та відкритою роботу Кременчуцької міської ради, виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та його структурних підрозділів.

Також журналісти і громадські активісти ініціативи “Відкритий доступ” подали петицію з вимогою до Кременчуцької міської ради оприлюднити усю публічну інформацію.

Liked the article?
Help us be even more cool!