ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Кременчук Today" звинувачує головреда "Кременчуцької газети" в роботі на ворога. Той заперечує

02.08.2023, 11:37
Фото – theasian.asia
Фото – theasian.asia

Інтернет-сайт “Кременчук Тудей” опублікував кілька статей, у яких звинувачує головного редактора видання “Кременчуцька газета” Олега Булашева та його медіа в роботі на росіян. Журналіст називає публікації неправдою та нісенітницею.

Про це представниці ІМІ в Полтавській області повідомив Олег Булашев. 

Так, 26 липня на сайті вийшов матеріал “Чому псевдожурналіст Булашев уникає арешту за роботу на ворога?”. У ньому йдеться про те, що Булашев нібито “завжди був прихильником концепції “руского міра”, “публікує матеріали на захист УПЦ московського патріархату. Він є позаштатним прессекретарем митрополита Кременчуцької єпархії УПЦ МП Ніколая, брав участь у підготовці проросійських церковних видань”. Також сайт наводить приклади нібито розголошення інформації про важливі цілі в Кременчуці.

Серед інших звинувачень, що Булашев нібито багато років працював прессекретарем Партії регіонів, а з 2014 року – ОПЗЖ, що він був керівником пресцентру штабу Януковича в Кременчуці на виборах 2004 та 2009 років, а також працював на штаби Партії регіонів та ОПЗЖ з 2006 до 2020 року на виборах до Верховної Ради та місцевої ради.

Як авторку статті зазначено Наталію Бойко. Представниця ІМІ поспілкувалася з кременчуцькими журналістами й виявила, що журналістки з таким прізвищем не існує, найімовірніше це псевдонімом. 

На сайті “Кременчук Тудей” немає інформації про засновників, але є інформація про склад редакції. Низка кременчуцьких журналістів, з якими переговорила представниця ІМІ, не знають журналістів сайту з такими прізвищами та ніколи не зустрічалися з ними на публічних заходах. 

Представниця ІМІ зверталася до редакції “Кременчук Тудей” із проханням прокоментувати слова медійників, що вони не зустрічають представників редакції на подіях, а тому вважають імена журналістів вигаданими, та з проханням прокоментувати звинувачення щодо Олега Булашева. Представниця ІМІ зверталася на вказану на сайті електронну пошту і на фейсбук-сторінку сайту, але досі не отримала коментарів.

Згідно з відомостями Держреєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг Українського інституту інтелектуальної власності, власником торговельної марки “Кременчук Тудей” (свідоцтво №180210 від 25.12.2013) значиться Лозовик Дмитро Борисович. Знак зареєстровано у 2013 році, станом на 2018 рік, як зазначено на сайті Укрпатенту, строк дії реєстрації знаку закінчився. Лозовик Дмитро Борисович очолює Крюківську районну адміністрацію Полтавської області. У коментарі представниці ІМІ Дмитро Лозовик заперечив свою причетність до сайту “Кременчук Тудей”. Він повідомив, що торговельну марку закрито кілька років тому і він не знає, кому належить сайт та хто там працює. 

Разом з тим редакція “Кременчук Тудей” просить вважати свою публікацію про Булашева офіційним зверненням до правоохоронних органів і вимагає порушити щодо нього кримінальне провадження.

Зі свого боку Олег Булашев усі звинувачення заперечує. “Все, що пише це видання – повна нісенітниця, яка не відповідає дійсності. Подібні статті про себе бачу на сайті “Кременчук Тудей” не вперше, звертався до поліції, суду. Все марно, бо не вдається знайти, кому належить сайт, хто має відповідати”, – заявив він.

Також Булашев заперечує причетність до очолюваної ним “Кременчуцької газети” олігарха Костянтина Жеваго, про що написав “Кременчук Тудей” 24 липня.

Заперечують закиди в бік Булашева і його колеги з інших видань, про що вони розповіли представниці ІМІ. 

Голова громадської організації “Медіа Ліга” Ольга Прядко (Авторадіо) зазначила, що на сайті видання фігурують імена вигаданих редакторів і журналістів, яких ніхто з її кременчуцьких колег не бачив.

“Там фігурують імена вигаданих редакторів і журналістів, яких ніхто з моїх кременчуцьких колег в очі не бачив. На тлі стрічки нібито актуальних і важливих новин про відімкнення світла, підвищення цін та надзвичайні події вони “впарюють” інформацію замовника, вирішуючи його завдання, а також маніпулюють і “закидують” фейки про конкурентів. І це поширена практика для цього видання”, – розповіла Ольга Прядко.

Журналістка-фрилансерка Яна Рощій назвала матеріал щодо Булашева замовним і таким, що не підкріплений фактами.

“Маємо замовний матеріал, не підкріплений бодай якимись суттєвими фактами. Лише наклепи, образи й припущення. Вважаю, залишати цей напад без відсічі не можна, адже це образа честі і гідності людини та журналіста”, – сказала вона.

Головна редакторка “Кременчуцького Телеграфу” Леся Лазоренко зазначила, що Булашев пише багато критичних матеріалів про місцеву владу і зазвичай після виходу  цих матеріалів з'являються публікації щодо нього та його видання.

“На превеликий жаль, прогалини в законодавстві не дозволяють ідентифікувати тих, хто пише та замовляє подібні матеріали. Олег пише багато критичних матеріалів про очільників нашого міста та чинного нардепа. Зазвичай після виходу цих матеріалів з'являються публікації, які поливають брудом самого Олега та його видання. Вони всі без перевірених фактів, без коментарів та без доказової бази. Це все не про стандарти журналістики, це про знищення демократії та свободи слова”, – зазначила Леся Лазоренко.

Олег Булашев зазначив, що самостійні звернення до поліції не дали результату, тому зараз він звернувся до медіаюристів та чекає консультації, як йому діяти. 

Як повідомляв ІМІ, протистояння між “Кременчук Today” та “Кременчуцькою газетою” триває давно, були звернення до Незалежної медійної ради та Медіачеку. Результати незалежної медійної експертизи свідчать про порушення Кодексу етики українського журналіста обома сайтами.

Надія Кучер, Катерина Дячук 

Liked the article?
Help us be even more cool!