ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Креативна продюсерка Суспільного Зоряна Биндас написала дитячу книжку про досвід проживання війни

01.06.2023, 10:20
Фото - фейсбук Зоряна Биндас
Фото - фейсбук Зоряна Биндас

Креативна продюсерка Суспільного, тернопільська журналістка та письменниця Зоряна Биндас написала дитячу книжку про досвід проживання війни “Котики-патріотики”. 

Головними героями книжки є коти Монро, Добрий, Марі та Перчик. На прикладі їхніх досвідів діти зможуть краще зрозуміти, з чим стикаються українці під час війни, розповіла ІМІ Зоряна Биндас.

“Книгу написала торік влітку. В травні 2022 року, як і більшість українців, я сиділа і думала, що роблю надто мало для перемоги. Моя сфера — інформаційна. Я працювала продюсеркою філії на Суспільному, кілька годин в день займалась інформаційним волонтерством, щодня вчила англійську, потім почала періодично їздити на фронт. Але з’явилась думка про те, що можна написати книгу для дітей, де б котики на своєму рівні розказували, що відбувається. Особливим успіхом для мене було б те, якби її читали за кордоном, – розповіла Зоряна Биндас.

Рукопис Зоряна запропонувала видавництву “Віват”, там вирішили, що це їм цікаво. Тож далі авторка почала працювати над майбутньою книжкою з редакторкою, а потім – із ілюстраторкою.

“Взагалі все почалось з одного оповідання про котика, який залишився сам удома. На цей сюжет надихнула історія кота Макса з Бучі. Його викрали російські окупанти, коли відступали, але в Білорусі він втік, а згодом повернувся до своїх господарів. Котик з моєї історії потім перетворився в кицю, для гендерного балансу. Тож Киця Монро — зірка, яка розкішно живе біля Києва. Любить себе, а найбільше пишається своїми кубками за перемоги в котячих конкурсах. Вона робить все, щоб врятувати ці нагороди: придумує план, імпровізує, об’єднує тварин. Але в якийсь момент, коли боротьба з окупантами в розпалі, вона може врятувати або нового друга, або найцінніше — кубки, заради яких вона працювала багато років. Що ж вона обере?  Чимало українців, на жаль, пережили подібний складний вибір: рятувати сусідського собаку, чи забрати з собою сімейні альбоми, для прикладу. загалом у книзі чотири оповідання. Читачі, думаю, часто впізнаватимуть себе та свої емоції”, – розповіла Зоряна.

За її словами, їй хотілося, щоб усі історії були ресурсними, життєствердними, допомагали пережити складні моменти. 

Щодо технічного боку, то оповідання журналістка-письменниця старалась віддавати максимально готовими. В себе в інстаграмі запитала підписників, чи цікаво комусь з них стати рідерами. Погодилось кілька десятків людей. Тож Зоряна збирала відгуки дітей та дорослих, враховувала, особливо, якщо якась думка повторювалась кілька разів. Це дало можливість відшліфувати історії. 

Наразі триває передпродаж “Котиків-патріотиків”, а в продажі книжку очікують вже в липні.

Liked the article?
Help us be even more cool!