ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Користувачі режиму "інкогніто" в Google Chrome програли апеляцію щодо групового позову

03.03.2023, 16:25
Фото – DW
Фото – DW

Користувачі, що позиваються проти ТОВ Google за неправомірне збирання особистих даних, програли апеляцію й не матимуть права вимагати від компанії кількамільярдної грошової компенсації як група.

Про це пише Reuters.

Позивачі ініціювали провадження у 2020 році, заявивши, що Google збирає дані навіть тих користувачів, які послуговуються режимом "інкогніто" в браузері Chrome. Позов містить вимогу до Google сплатити щонайменше $5 мільярдів компенсації за збитки.

У середу Апеляційний суд Дев’ятого округу (Сан-Франциско) відхилив клопотання позивачів про скасування тогорічного рішення суду нижчої інстанції, який відмовив надавати їхнім вимогам до Google статус групового позову.

Позивачі сподівалися, що апеляційний суд проведе засідання щодо цього питання ще в процесі розгляду справи й вони матимуть можливість знову порушити питання своїх грошових вимог, коли буде ухвалений остаточний вирок. Засідання суду присяжних заплановано на листопад.

Статус групового позову означає, що позивачі могли б висунути масштабні звинувачення проти Google спільно, а не подавати індивідуальні заяви на відшкодування збитків. За судовими документами, група позивачів у такому разі налічувала б щонайменше "кілька десятків мільйонів" користувачів Google Chrome.

В апеляційному суді позивачі, чиї інтереси представляє, зокрема, досвідчений правник Девід Боєс (компанія "Boies Schiller Flexner"), заявили, що грудневе рішення суду нижчої інстанції, який відмовив класифікувати їхні вимоги як класовий позов, "вбиває" надію на відшкодування для багатьох користувачів, яким бракує коштів, щоб позиватися в цій справі індивідуально.

Адвокати Google з компанії "Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan" попросили суд Дев’ятого округу не задовольняти апеляцію зараз, а почекати, поки сторони провадження висловляться після ухвалення остаточного вироку.

У Google заперечують введення будь-кого в оману щодо анонімного користування браузером і стверджують, що користувачі Chrome дали згоду на те, щоб компанія збирала їхні дані.

Речник Google відмовився коментувати рішення суду, ухвалене в середу.

Попри те що це рішення позбавляє позивачів можливості вимагати відшкодування колективно, суд нижчої інстанції погодився надати груповий статус двом іншим позивам проти Google, зокрема щодо деяких практик збирання особистих даних.

Liked the article?
Help us be even more cool!