ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коронакриза знизила представленість жінок-експерток у медіа – директорка ІМІ

13.04.2021, 16:40
Фото - Aiste Stancikatie for TIME
Фото - Aiste Stancikatie for TIME

Представленість жінок-експерток і героїнь у медіа дуже вразлива до зовнішніх факторів. Так, пандемія COVID-19 та карантинні обмеження протягом минулого року знизили представленість жінок, зокрема жінок-експерток, в онлайн-медіа на 5%. 

Про це в програмі #OneVoice розповіла виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, повідомляє Zmina.

За її словами, на сьогодні, після виборів, відсоток представленості жінок знову відкотився назад. 

Вона додала, що видимість жінок зросла лише під час місцевих виборів – 2020.

Водночас, коментуючи представленість жінок-експерток на телевізійних каналах та ток-шоу, оглядачка “Детектора медіа” Марина Довженко зазначила, що більшість експерток є речницями органів державної влади, психологинями чи представницями сфери астрології. А такі галузі, як економіка, бізнес та юриспруденція, практично не представлені жінками.

За словами Довженко, рівень представленості жінок у телешоу коливається в межах 22%. Найбільше жінок протягом лютого 2021 року було представлено в таких програмах, як “Ехо країни” на “Прямому” та “Зворотний відлік” на “Суспільному”.

“Суспільне” намагається максимально залучати жінок-експерток, жінок-героїнь і ведучих, де жінка відіграє рівну роль. На цю модель варто було б орієнтуватися іншим ток-шоу”, – додала вона.

Зі свого боку координаторка Волинського пресклубу Богдана Стельмах повідомила, що в регіональних медіа – районних газетах, радіо та сайтах – ситуація абсолютно протилежна: що локальніше ЗМІ, то більше представленість експерток.

“Наш моніторинг показав, що в гіперлокальних медіа присутність жінок значно вища і, як ми відстежили, найбільш ґендерно збалансована. Там дотримано ґендерного балансу великою мірою”, – сказала Стельмах.

Водночас на обласному рівні, зауважила вона, навпаки: що вищий рівень медіа, то менша кількість жінок-експерток.

Liked the article?
Help us be even more cool!