ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Комсомольська правда" закриває своє представництво в Білорусі

07.10.2021, 15:00
Фото – "Комсомольська правда"
Фото – "Комсомольська правда"

Російське видання “Комсомольська правда” (КП) закриває своє представництво в Білорусі. Про це редакція написала у своєму зверненні, повідомляє “Детектор медіа”

“Проаналізувавши події останнього року і особливо останнього тижня, “Комсомольська правда” вирішила закрити своє представництво в Мінську”, – сказано в заяві. 

Редакція має на увазі затримання свого кореспондента Геннадія Можейка за матеріал про IT-спеціаліста Андія Зельцера, який 28 вересня загинув у перестрілці зі співробітниками КДБ, що прийшли до нього з обшуком. У цій перестрілці також помер один із силовиків Дмитро Федосюк.

Після цього в Білорусі почалася нова хвиля репресій. Спершу в країні заблокували сайт КП, імовірно за матеріал про Зельцера, який і написав Можейко. Головред КП казав, що в новині не було нічого забороненого, лише коментар знайомої Зельцера про те, яким вона пам’ятала вбитого

Можейка затримали, ймовірно, 1 жовтня і за дивних обставин, пише Zerkalo.io. Силовики стверджують, нібито Можейка вони затримали на території Білорусі. Начебто Можейко спершу перебував у Росії, звідки хотів виїхати до третьої країни. Але коли він був в аеропорту, Росія нібито заборонила йому перебувати на своїй території та зобов’язала покинути країну. 

Далі Можейко з’являється вже в мінському ізоляторі на Окрестіна: нібито він сам узяв квиток та прилетів до Білорусі того ж вечора, хоча міг летіти до будь-якої країни, після чого правоохоронці його й затримали. Раніше його мати й колеги Зельцера розповідали, що втратили з ним зв’язок приблизно о 16:00, востаннє його мати говорила з ним, коли він був у московському готелі. 

Однак у журналістів та редакції КП багато питань до цієї версії: одне з припущень – Зельцера насильно вивезли до Білорусі з території Росії білоруські силовики, самостійно або з допомогою силовиків РФ. Зараз Зельцер перебуває в ізоляторі в Жодіно. 

Крім того, в Білорусі після перестрілки почали масово затримувати за коментарі в соцмережах, які стосуються інциденту. Слідчий комітет Білорусі заявив про 136 затриманих за коментарі про перестрілку Зельцера зі співробітниками КДБ. Правозахисному центру “Вясна” відомо про 118 людей.

Однак кількість затриманих може бути значно більшою, оскільки раніше представники білоруського МВС заявляли, що затримали 200 людей за коментарі через спеціально створений для цього чат-бот. За його словами, понад 2 тисячі людей написали в ньому, повідомляючи про коментарі під новинами про Зельцера.

Складність також і в тім, розповідає Zerkal’у юрист “Вясни” Павло Сапелко, що точної інформації про затриманих майже немає. Адвокати та відпущені з ізоляторів не можуть повідомляти інформацію про інших затриманих. 

Одним з небагатьох джерел інформації стали продержавні телеграм-канали. Звідти стало відомо, наприклад, про гомельського активіста Іллю Миронова. Він відомий також тим, що написав понад 2,5 тисячі листів політв'язням. Його затримали 30 вересня.

В одному з пропагандистських тг-каналів з’явилося відео, де він вибачається за коментар про перестрілку Зельцера з КДБ у Facebook. Раніше, коли Миронова затримували, його рідні не знали про причини затримання. Він, як і інші затримані в цій справі впродовж останнього тижня, не вийшов на свободу через 72 години після затримання.

Нагадаємо, 30 вересня Верховний суд Білорусі ліквідував останню зареєстровану правозахисну організацію в країні – Білоруський Гельсінський комітет.

Liked the article?
Help us be even more cool!