ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет зі свободи слова хоче закрити один з двох українських міжнародних каналів

15.03.2013, 01:58

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації запропонував оптимізувати витрати Національної телекомпанії України (НТКУ) і закрити один з двох міжнародних телеканалів "Перший Ukraine", який почав мовлення минулого року, пише “КоммерсантЪ-Украина”.

На думку членів комітету, утримання НТКУ за бюджетні кошти двох міжнародних телеканалів - "Перший Ukraine" та УТР - є невиправданим. Керівництво НТКУ пропонує інші способи оптимізації - скорочення кількості студій і комерційне використання належить компанії землі.

Як повідомив в.о. генерального директора Національної телекомпанії України Олександр Пантелеймонов, НТКУ підготувала план оптимізації, який передбачає звільнення 15% співробітників до 1 травня (зараз у компанії працює 1650 чоловік). "Якщо нам збільшать фінансування, скорочення штату може і не знадобитися. На цей рік нам не вистачає 640 млн грн - бюджетом 2013 року на потреби НТКУ передбачено 170 млн грн", - пояснив Пантелеймонов.

За його словами, гроші потрібні не тільки на зарплату і комунальні послуги, але і для того, щоб забезпечити передачу сигналу, виробництво програм і оплату міжнародних членських внесків.

"НТКУ є членом Європейської асоціації мовників. Завдяки цьому ми можемо оперативно показувати міжнародні новини, наприклад вибори Папи римського у Ватикані і конкурс "Євробачення". Обов'язкові платежі за цією статтею становлять 53 млн грн”, - сказав Пантелеймонов.

Ще 3 млн грн необхідно на роботу міжнародного інформаційно-розважального каналу "Перший Ukraine", підвідомчого НТКУ, який розпочав мовлення з 1 вересня 2012 року на території від східних провінцій Іспанії до європейської частини Росії, а також на Близькому Сході. Рішення про його старт було прийнято в результаті домовленостей між президентами України і РФ щодо обміну національними телеканалами у кабельних мережах в травні 2010 року. Крім "Перший Ukraine", в Україні працює ще один міжнародний канал - державна "Всесвітня служба "УТР", що мовить на 105 країн.

У комітеті витрати НТКУ вважають завищеними. "Незрозуміло, навіщо Україні два міжнародні канали, які перетинаються і по наповненню, і по зонах мовлення? Це зайві бюджетні витрати. Ймовірно, коли президент приймав рішення про запуск "Перший Ukraine", йому не доповіли, що вже є УТР", - заявив голова комітету ВР зі свободи слова Микола Томенко.

Керівництво НТКУ не готове розлучитися з "Першим Ukraine". "Цей проект популяризує Україну за кордоном. УТР і "Перший Ukraine" розрізняються за програмою структурою і зонам мовлення. "Перший" доступний з супутника Amos 2, сигнал захоплює частину Італії, Німеччини, країни Балтії, європейську частину Росії. УТР - це окремий канал, який НТКУ робить в некодованому вигляді і який можна прийняти на "тарілку" в зоні покриття супутника", - розповів Пантелеймонов. За його словами, в 2013 році в НТКУ хочуть розширити зону мовлення "Перший Ukraine" на Північну Америку та Азію.

Пантелеймонов запропонував інші способи оптимізації витрат: "Ми можемо скоротити кількість знімальних студій з дев'яти до двох. У власності НТКУ є також ділянка землі площею 13 га в Києві на вул. Мельникова, 42. Може, можливо його комерційне або інвестиційне використання". Разом з тим Микола Томенко заявив, що доцільність існування двох однакових міжнародних каналів розглядатиметься на найближчому засіданні комітету і винесено на розгляд Ради. 

Liked the article?
Help us be even more cool!