ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет захисту журналістів закликає владу затримати та покарати нападників Положія

18.04.2014, 11:00

Комітет захисту журналістів стурбований брутальним нападом на головного редактора “Панорами” Євгена Положія. Організація закликає владу здійснити ретельне розслідування, затримати винуватців, а також надати захист постраждалому редактору, який перебуває в лікарні. Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті КЗЖ.

Посилаючись на українські новинні медіа, КЗЖ пише, що двоє невідомих нападників перестріли у Сумах неподалік від його дому редактора незалежного новинного сайту Panorama Євгена Положія. Зловмисники сильно побили журналіста і втекли, коли надійшли його дружина та сусіди. Як повідомляє ІМІ, нападники не взяли гаманця, мобільного телефона та жодних документів.

Після цього Положія госпіталізували з переломом черепа, струсом мозку, вивихом ліктя та численними синцями на обличчі. Повідомляється, що місцева міліція розслідує злочин та одним із мотивів називає журналістську діяльність потерпілого.

Такої ж думки дотримується дружина та колега редактора. В серії публікацій видання Panorama з жовтня 2010 року до січня 2011 року він викривав корупцію та виборчі махінації представників попередньої місцевої влади. А нещодавно прокуратура розпочала розслідування щодо чиновників.

«Ми звертаємося до української влади в Сумах, аби вони гарантували, що винуватці нападу на Євгена Положія будуть затримані та покарані, а також щоб забезпечили безпеку Положія після виходу з лікарні,  – каже координатор програм КСЖ в Європі та Цетральній Азії Ніна Огнянова. – Не можна допускати безкарності, що заморозить розслідувальну журналістику, яку представляє Положій».

Комітет захисту журналістів також звертає увагу на зникнення у Слов’янську Сергія Лефтера, журналіста варшавської фундації «Відкритий діалог», неурядової організації, що пропагує права людини та європейські цінності.

Комітет захисту журналістів задокументував численні напади на пресу відколи зросла напруга у Східній Україні.

Нагадаємо, 15 квітня пізно увечері у Сумах жорстоко побили у власному гаражі місцевого активіста та головного редактора газети “Панорама” Євгена Положія.

У міліції зазначили, що напад на Положія міг бути пов'язаний з його професійною діяльністю. За фактом нападу відкрито кримінальне провадження за ч.2 296 ст. (хуліганство) КК.

Положій пов’язує напад зі своєю журналістською діяльністю.

Євген Положій був одним з організаторів сумського Майдану.

21 січня в Сумах журналісти підписали заяву щодо своєї незгоди із законами, ухвалених Верховною Радою України 16 січня, та разом із громадськими активістами пікетували облдержадміністрацію. Після цього Положій, який був одним із ініціаторів акції протесту, запропонував колегам не писати матеріали про Партію регіонів, обласну державну адміністрацію й обласне УМВС.

27 січня Євген Положій заявив, що через погрози, які він регулярно отримує, вже тиждень переховує сім'ю.

“Якщо зі мною або моєю родиною станеться щось погане, то всю відповідальність я покладаю на Партію регіонів в особі Ігоря Яговдіка, Олексія Мовчана і Юрія Перепеки та мера Сум Геннадія Мінаєва, що зав'яз у брудних оборудках із комунальним підприємством "Сумижитло”, - написав Положій.  

27 січня на сайті Сумського осередку Партії регіонів було опубліковано заяву, в якій вони зарахували до опозиціонерів та екстремістів кілька мешканців міста Суми, першим серед яких було назване прізвище головного редактора сумської газети «Панорама» Євгена Положія. У заяві “регіонали” попереджали «екстремістів» про відповідальність перед законом.

MediaSapiens

Liked the article?
Help us be even more cool!