ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет захисту журналістів та ОБСЄ закликали розслідувати вбивство Бузини

17.04.2015, 10:39

Комітет захисту журналістів засуджує вбивства журналістів в Україні Сергія Сухобока та Олега Бузини, утім не підтверджує, що ці інциденти були пов’язані з їхньою журналістською діяльністю. Про це «Голосу Америки» повідомила директор програми Європи та Центральної Азії з Комітету захисту журналістів Ніна Огнянова, інформує Радіо Свобода.

“Ми чекаємо підтвердження, чи справді це вбивство було мотивоване його журналістською професією, ми не впевнені, що так є. Ми вивчаємо обставини інциденту. Але що можна сказати однозначно, що журналістська діяльність Бузини повинна розглядатись як можливий мотив вбивства, тому що Олег Бузина знаний його контраверсійними проросійськими поглядами. Водночас він є не просто журналістом, а також громадським активістом, то ж тут ще багато треба з’ясувати перед тим, як робити висновки”, – зазначила представниця Комітет захисту журналістів.

За словами Ніни Огнянової, вбивство Сергія Сухобока комітет не визнав таким, що пов’язане з професійною діяльністю.

“У багатьох країнах, не лише в Україні, журналісти часто перетинають цю лінію між журналістикою та активізмом, вони стають правозахисниками або громадськими активістами. Утім, поки вони продовжують виконувати журналістські функції, поки вони розділяють новини та думки, ми їх розглядаємо як журналістів. У цьому випадку в Україні ми маємо сказати, що Сергій Сухобок не був вбитий через його журналістську діяльність, то ж ми не розглядаємо його вбивство як таке, що пов’язане з професією”, – розповіла правозахисниця.

Також свою заяву із закликом до розслідування вбивства Олеся Бузини опублікувала ОБСЄ з посиланням на представника з питань свободи медіа Дуні Міятович.

“Цей жахливий акт є ще одним нагадуванням про небезпеку, пов’язану з журналістською професією. Компетентні органи повинні негайно та повністю розслідувати це вбивство. Я вкотре закликаю владу країни виділити всі необхідні ресурси для розслідування нападів на журналістів. Нема місця безкарності для зловмисників чи замовників будь-якого насильства над представниками ЗМІ”, – зазначила Дуня Міятович.

Вона також висловила жаль з приводу нещодавнього вбивства Сергія Сухобока, співзасновника кількох онлайн ресурсів в Україні.

Як повідомляв ІМІ, 16 квітня у Києві у Шевченківському районі вбили журналіста Олеся Бузину. Він був розстріляний на вул. Дегтярівська в районі будинку номер 58 з Форд Фокус темно-синього кольору.

13 квітня в Києві був по-звірячому вбитий український журналіст Сергій Сухобок. Міліція пов’язує інцидент з побутовим конфліктом.

Liked the article?
Help us be even more cool!