ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет ВР хоче змусити УДО допомагати журналістам

17.11.2011, 07:13
Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 16 листопада одноголосно підтримав у першому читанні законопроект № 8666 про внесення змін до закону «Про інформацію», який був зареєстрований членами ТСК з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Про повідомляє Телекритика.

Мета проекту - унеможливити випадки невиконання органами державної влади та місцевого самоврядування своїх обов'язків визначених ст. 26 закону «Про інформацію», запобігти практиці створення суб'єктами владних повноважень, які здійснили акредитацію, штучних перешкод діяльності журналістів, якщо в цих заходах беруть участь особи, стосовно яких здійснюється державна охорона.

Зокрема, діючі норми ст. 26 закону «Про інформацію» автори пропонують доповнити ще однією частиною такого змісту: «Участь у визначених у частині четвертій та п'ятій цієї статті заходах осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, а так само проведення зазначених заходів у приміщенні органів державної влади України та/або на об'єктах, щодо яких здійснюється державна охорона, не є підставою для звуження обов'язків суб'єкта владних повноважень, передбачених цією статтею». За словами співавтора законопроекту Олени Кондратюк, це стосується Управління держохорони, яке повинно на своєму сайті повідомляти журналістам про особливі умови допуску на захід. Консенсусу по цій нормі було досягнуто після низки заходів з представниками силових структур, у тому числі й УДО.

Крім того, Комітет рекомендував парламенту ухвалити у першому читанні законопроект № 8667 про внесення змін до законів України щодо здійснення наглядових повноважень Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення, зареєстрований тією ж ТСК.

Метою документу є поширення норм закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на діяльність Нацради у сфері нагляду. Після вступу в дію, положення цього закону поширюються виключно на центральні органи виконавчої влади. А Нацрада - спеціальний конституційний, постійно діючий позавідомчий державний орган, який не належить до системи органів виконавчої влади, але наділений повноваженнями зі здійснення перевірок суб'єктів господарювання у сфері телерадіомовлення, - під його дію не підпадала.

Це призвело до того, що розроблені Нацрадою нормативні акти, які регулюють порядок здійснення перевірок, звужують права суб'єктів господарювання, порівняно із положеннями закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Тому автори проекту запропоновували додати до переліку суб'єктів, які здійснюють держнагляд у сфері господарської діяльності, і Нацраду.

Також члени комітету підтримали проект постанови № 9311 про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року, внесений народними депутатами Миколою Томенком, Оленою Кондратюк, Степаном Курпілем і Віктором Уколовим.

"Запропоновані зміни не вирішують питання узгодження інтересів держохорони й журналістів, конфлікт між цими інтересами є цілком природним і регулюванням на рівні закону вирішений бути не може. Тут необхідне випрацювання УДО та уповноваженими представниками журналістського цеху алгоритмів їх поведінки в стандартних ситуаціях (коли і як проводиться зйомка охоронюваної особи, за яких умов до неї підходять журналісти узяти коментар і т.п.) і дотримання цих домовленостей, а також постійне вдосконалення алгоритмів і розбір суперечливих ситуацій. Така практика працює закордоном, зокрема у Великобританії" - прокоментував юрист ІМІ, Роман Головенко.

 

 
Liked the article?
Help us be even more cool!